Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Mare a fost mirarea cărăşenilor să afle că la Timişoara s-a creat, chiar de Ziua Banatului, în 21 iulie, Alianţa Vestului pentru Sănătate Publică, o structură nouă de colaborare între DSP-urile din regiune din care judeţul nostru, inclus pe harta Banatului, nu face parte!

Totuşi, în Protocolul semnat de Ziua Banatului de către şefii DSP-urilor Timiş, Arad şi Hunedoara e prevăzută posibiltatea de a se alătura şi alte DSP-uri din Regiunea Vest. Asta după ce, în martie, şeful judeţului, Romeo Dunca, s-a alăturat unei alianţe similare între consiliile judeţene ale aceloraşi judeţe, interesul comun fiind dezvoltarea Regiunii Vest.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, Dănilă Miloş, e la curent cu crearea acestei alianţe, dar spune că aceasta nu a fost creată ca o structură care să aparţină de Ministerul Sănătăţii şi că judeţul nostru n-a primit o invitaţie în acest sens. Cărăşean de-al nostru, şeful DSP Timiş, dr. Flavius Cioca, a fost cât se poate de sincer şi a declarat, în exclusivitate pentru JCS și CAON, că nu exclude posibilitatea ca pe viitor să se alăture şi Caraşul: „Noi, cei trei directori de DSP suntem veniţi din afara sistemului relativ recent. Am găsit nişte căi de comunicare, nişte puncte de colaborare un pic diferite de ce ştie sistemul de sănătate publică al DSP-urilor, un pic mai închistat. Oricum, în zona Caraş-Severin-ului există un anumit grad de conservatorism“.

Cioca susţine că îşi permite să spună asta fiindcă este născut şi crescut la Bocşa, iar liceul l-a terminat la Liceul de Matematică-Fizică din Reşiţa. „Ăsta e un punct de plecare, dar nu excludem o participare a judeţului Caraş-Severin, chiar a judeţelor Alba sau Bihor. Nu vreau să se simtă cineva obligat să participe, doar că noi, cei trei, care discutăm şi relaţionăm foarte bine, am demarat lucrurile într-o anumită direcţie. Avem, inclusiv, o prevedere în Protocol că se pot alătura şi alţii, deci nu excludem Caraşul. Doar că, într-o primă etapă, noi, care am fost mai degrabă un grup de lucru cu nişte idei, care au pornit lucrurile într-o anumită direcţie, ne-am descurcat mai simplu între noi“, a mai spus şeful DSP Timiş.

Aşadar, în ceea ce priveşte o posibilă aderare sau alăturare a judeţului nostru la această nouă structură de colaborare interjudeţeană, aceasta trebuie solicitată, nu se fac invitaţii speciale. Chiar dacă DSP-urile se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, cadrul juridic al constituirii alianţei este perfect legal, a adăugat dr. Cioca: „E un parteneriat local, noi nu am plecat de la premisa că ne trebuie o aprobare de la Ministerul Sănătăţii. Noi nu vrem să facem nişte lucruri ilegale, vrem să punem nişte resurse în comun, ca să ducem lucrurile într-o anumită direcţie, pe care noi o vedem ca fiind una progresistă“.

Referitor la conducerea alianţei, şeful DSP Timiş spune că nu e coordonată de cineva, toţi partenerii sunt egali, coordonarea sa fiind strict pe subiectul Covid-19. Alianţa nou constituită are ca scop implementarea unei Strategii de Sănătate pe Regiunea Vest într-un program pilot de dezvoltare regională pentru sectorul sanitar, pe șase componente strategice. Între cele şase obiective se numără digitalizarea DSP-urilor prin implementarea de soluții inteligente (la acest capitol DSP Caraş-Severin stând destul de bine, aşa cum a subliniat Miloş), analiza nevoilor de servicii medicale, optimizarea transferurilor interjudețene ale pacienților, optimizarea resurselor umane în domeniul sanitar la nivel de regiune, realizarea unor echipe comune de control interjudețene și elaborarea de politici de sănătate publică la nivel regional.

JCS-Alexandra Gorghiu