Caraş-Severin, Romania

BOCȘA – Dacă până acum am tot vorbit despre startul protocoalelor, în sfârșit startul trece la faza… hârtiilor!

Povestea unui drum de nici 13 kilometri începe cu mulți ani în urmă, ca o odisee a vreunei mari metropole a lumii. 15 ani a stat în chinurile facerii, pentru ca anul trecut, la început de an, să se găsească nu una, ci 3 variante pentru aproape legendarul drum. În vară s-au scos la licitație studiile de fezabilitate, iar acum, la cumpăna dintre ani, se bate palma pentru… studii.

În ce stadiu se află proiectul? Fix la cele 3 variante, urmând cândva să se discearnă între ele. Și nu, nu este vorba despre vreo autostradă cu nu știu câte benzi, care să ocolească vreo mare capitală a lumii, ci despre un drum de 12,9 kilometri, care să pună traficul greu să ocolească orașul Bocșa. Că și așa vin prea mulți turiști în zonă și ar fi bine ca ei să ocolească Bocșa, să ajungă mai repede de la Timișoara la Reșița.

De la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere am putut afla că proiectul vizează elaborarea Studiului de Fezabilitate, realizare documentației tehnice pentru autorizația de construire și obținerea acesteia, precum și elaborarea Proiectului Tehnic pentru obiectivul de investiții Varianta de ocolire Bocșa.

„Valoarea totală a proiectului este de 15.295.128,43 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala – 10.953.781,76, 15% contribuția proprie – 1.933.020,30 lei, diferența până la valoarea totală reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA. Durata proiectului: 19 luni“, informează CNAIR. Adică, dacă toate vor merge ca pe roate, după aproape doi ani, în care vom cheltui mai bine de un milion de lei pe kilometrul de… hârtie, vom trece și la asfalt. Dar pentru el alți bani, altă distracție.

De la Primăria Bocșa am putut afla că, pentru varianta de ocolire a orașului, cu o lungime aproximativă de 12,9 kilometri, costurile sunt estimate undeva la 40,4 milioane de euro.

JCS-A.M.