Caraş-Severin, Romania


CARAŞ-SEVERIN – În ultima perioadă de timp, tot mai multe cadre didactice în vârstă din judeţul Caraş-Severin au hotărât să pună punct carierei!

Este o realitate că pensionarea profesorilor de peste 60 de ani este motivată din cauza pericolului de îmbolnăvire cu Covid 19 dar, de ce să nu recunoaştem, şi de necesitatea adaptării la predarea online. Înlocuirea acestora în sistem este cu adevărat o problemă, directorii de şcoli trebuind să găsească o soluţie în acest sens, fie că vorbim de plata cu ora sau de suplinire, pentru că până la examenul de titularizare din vara anului viitor mai sunt aproape 8 luni.

În ultima perioadă au existat cereri venite din partea cadrelor didactice care au solicitat pensionarea anticipată. Potrivit hotărârilor Consiliului de Administraţie din cadrul ISJ Caraş-Severin, din septembrie şi până acum, s-a aprobat pensionarea anticipată în timpul anului şcolar din motive medicale pentru cel puțin 9 cadre didactice. Şi aici vorbim de cereri venite din partea profesorilor din învăţământul preşcolar, gimnazial, liceal, dar şi de la Clubul Sportiv Şcolar. Lista celor care au solicitat pensionarea a fost un pic mai lungă, pentru că la două cadre didactice care au solicitat pensionarea la cerere, începând cu data de 1 noiembrie, le-au fost respinse solicitările.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în școlile din întreaga țară sunt în jur de 18.000 de profesori în vârstă de 60 de ani, din care 3.866 au 65 de ani și chiar peste această vârstă.

JCS-Nicoleta Moraru

3 Comments

  1. Iulicafarafrica Reply

    S-au pensionat fiindcă au rămas ințepeniți in trecut, la nivelul anilor 90. Unii nu știu să deschidă um calculator dar vor sporuri de radiații deoarece predau online. Alții nu vor prefare online ca să nu vadă părinții că sunt praf. Au ajuns să predea la licee bune profesori împinși politic care sunt mai proști decât elevii.

    • Te bagasi și tu ca musca în lapte! Se găsi deșteptul sa critice profesorii! Dar ca școlile nu le oferă aparatura necesara, nu ai auzit?

  2. Numai învățământ nu este cel făcut pe tablete, computere etc. Predarea și ascultarea elevilor față în față nu poate fi înlocuită de nicio altă metodă. Profesorii se pensionează ca să scape de „pepsiglas”

Adaugă comentariu