Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În condiţiile în care acoperirea vaccinală este de circa 70% în judeţ, riscul de contractare a bolii rămâne unul destul de ridicat!

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă. La momentul respectiv s-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri la nivel naţional, în 29 de judeţe. Dacă la începutul anului a existat un focar în Cluj, unde numărul de cazuri a crescut constant de la 64 în primul trimestru, la 154 în al doilea şi 173 în al treilea, în Mureş a crescut exploziv de la 3 la 122, respectiv 444.

„În Caraş-Severin avem un singur caz confirmat – o fată de trei ani din Caransebeş, şi un suspect – un băiat de trei luni din aceeaşi localitate. Acoperirea vaccinală este de aproximativ 70% în judeţ, dar este nevoie de foarte multă atenţie, deoarece din 10 copii nevaccinaţi, 9 fac boala!“, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Daniel Botgros.

Potrivit acestuia, este important ca, mai cu seamă în comunităţile defavorizate, cetăţenii să fie mai deschişi către autorităţile medicale şi către campaniile de vaccinare, care ajung şi în cele mai izolate localităţi ale judeţului. Totodată, DSP lansează un apel către administraţiile locale, de a se implica în a convinge cetăţenii să participe la aceste campanii, de a-şi duce copiii la medicii de familie sau şcolari şi de a se vaccina la timp.

Rujeola, pojarul pentru tradiţionalişti, este o infecţie virală foarte contagioasă care se manifestă sub forma unei erupţii cutanate, cu simptome asemănătoare răcelii. Virusul care o declanşează se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut, reuşind să supravieţuiască până la două ore pe diferite suprafeţe sau în aer. În acest timp poate infecta până la 90% din persoanele sensibile, respectiv cele nevaccinate, neimunizate precum şi cele cu o deficienţă de vitamina A. Principalele simptome ale rujeolei apar la circa două săptămâni de la infectare: ochi roşii, secreţii nazale, tuse şi febră mare, dupa care apare erupţia cutanata.

Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Chiar dacă imunizarea a redus incidenţa bolii în Europa, continuă să provoace focare frecvente în comunităţile de copii nevaccinaţi, rămânând la nivel global una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor.

JCS-Walter Fleck