Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta i s-a întâmplat, potrivit medicului Emil Bunda, boschetarului de la UPU Reşiţa, care face vâlvă într-o postare online!

Pe reţelele de socializare, a fost postat un filmuleţ de zilele trecute în care un om al străzii „pare“ să fi fost scos cu mătura din UPU. Totul ţine de cum vede fiecare, de interpretare. Cei care trec zilnic prin asemenea situaţii de ani de zile, personalul care asigură asistenţa medicală, ştiu cel mai bine ce se întâmplă, de fapt, cu aceşti oameni fără adăpost, boschetari sau beţivani care vin tot timpul la UPU să doarmă.

Ceea ce unora li se pare scandalos sau inuman, nu e chiar aşa pentru medicul Emil Bunda. „Ni s-au cerut şi nouă explicaţii la Direcţiune, Eu nu am fost de faţă, dar am văzut filmarea şi am aflat ce s-a întâmplat, de fapt. E vorba de un om al străzii care venise pur şi simplu să doarmă acolo. Avem foarte multe asemenea cazuri, iar unii sunt foarte recalcitranţi şi obraznici. Brancardierii noştri i-au explicat omului că trebuie să se spele. El s-a trântit pe jos şi n-a mai vrut să plece. Era plin de urină şi mirosea, în fine, trebuiau să măture mizeria după el. Nu a fost chiar ceea ce se interpretează din filmarea respectivă, am văzut-o şi noi, la UPU, dar nu l-a lovit nimeni, pur şi simplu nu aveau ce să mai facă să-l scoată afară. Noi avem o cameră unde mai mult sunt igienizaţi aceşti oameni, e un loc de curăţare şi spălare, le mai dăm şi haine aduse de noi sau primite de la terţe persoane care nu au ce să facă cu ele, fiindcă noi nu prea mai avem haine să le dăm, ceea ce iar e o problemă. Ei vin la UPU, noi îi curăţăm, îi spălăm şi îi îmbrăcăm în ceva, dar asta nu e ceva de azi, de ieri, e dintotdeauna. În acest moment omul a părăsit UPU, dar e regretabil că s-a întâmplat aşa ceva, însă cu mătura n-a fost nici o intenţie de a-l violenta cumva, omul venise cu sticla de băutură care se vărsase pe el şi murdărise pe jos“ a declarat pentru Jurnal de Caraş-Severin medicul Emil Bunda, din cadrul UPU Reşiţa.

Chiar și așa, cei doi infirmieri și un brancardier vor apărea luni, 27 ianuarie, în fața Comisiei de Disciplină din Spitalul Județean de Urgență Reșița, nefiind exclusă sancționarea acestora!

„În urma vizualizării imaginilor video, filmate în incinta unităţii spitaliceşti, la nivelul Poliției Municipiului Reșița au fost dispuse verificări imediate în vederea stabilirii situației de fapt, identificării persoanelor care apar în imagini și luării măsurilor legale care se impun. Până la acest moment, nu am fost sesizați cu privire la săvârșirea vreunei infracțiuni sau contravenții“, este punctul de vedere al Poliţiei Caraș-Severin vizavi de acest caz.

JCS-Alexandra Gorghiu