Universalul vechi prinde viaţă! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fostul Magazin Universal din Reşiţa va fi, surprinzător şi absolut neaşteptat, reactivat cu peste 200 de picturi şi desene noi, ce vor fi amplasate pe toată suprafaţa vitrată a locului. Noaptea, magazinul va fi inundat în lumină!

Primăria Reşiţa, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan, organizează o expoziţie sub genericul „Picturi cu vârf şi îndesat“, semnată Dumitru Gorzo. Trebuie specificat din start că protagonistul evenimentului este cunoscut în lumea artei contemporane ca un artist controversat, din cauza viziunii sale parodice referitoare la unele probleme ale societăţii din România.

„Expoziţia îşi doreşte să fie prima dintr-o lungă serie de expoziţii în oraşele din România unde accesul la artă, la cultură este destul de anevoios, precizează Dumitru Gorzo. Îmi doresc cât mai multe astfel de expoziţii şi voi răspunde tuturor invitaţiilor autorităţilor locale“.

Vernisajul va avea loc vineri, 21 mai 2021, în două locaţii, de la ora 18.00 la Muzeul Banatului Montan şi de la ora 20.00 la fostul Magazin Universal (Universalul Vechi). Expoziţia este un eveniment inedit, o poveste despre imagine cu lucrări vechi și noi. Artistul expune la Reşiţa la invitaţia primarului Ioan Popa, care a declarat: „Îmi doresc să fac din Reșița un oraș boutique, iar un oraş boutique trebuie să fie deschis către cultură și artă contemporană care să transforme Reşiţa într-un oraș avangardist, participativ, colorat, prietenos și deschis din punct de vedere cultural și social. Îi mulțumesc lui Dumitru Gorzo că a acceptat invitația noastră de a deschide turul de expoziții la Reșița și vă aștept pe toți la vernisaj“.

Într-un comunicat remis redacţiei se precizează că expoziţia este o negociere între arta în muzeu și arta în spațiu public și caută să capteze câte potențiale vieți poate avea o lucrare. Astfel, vor fi expuse lucrări mai vechi în Muzeul Banatului Montan, lucrări consacrate cu țărani maramureșeni, babe mai ales, împreună cu un număr de sculpturi și basoreliefuri ce fac parte din „bestiarul“ artistului. În faţa muzeului va fi, de asemenea, un obiect numit „Gheorghe“, care își continuă povestea începută în prima jumătate a secolului 20 sub formă de casă în Maramureș, devenit casă ruptă, casă sculptură, obiect în fața Muzeului Național de Artă Contemporană, grămadă de lemne la Combinatul Fondului Plastic. Acum va reveni la viață într-o nouă formă în curtea muzeului reșițean.

Cât priveşte cea de-a doua locaţie, fostul Magazin Universal, acesta va fi, surprinzător şi absolut neaşteptat, reactivat cu peste 200 de picturi şi desene noi, ce vor fi amplasate pe toată suprafaţa vitrată a locului. Practic, vor fi expuse publicului în geamurile şi vitrinele fostului magazin. Noaptea, magazinul va fi inundat în lumină, picturile vor deveni vitraliu întors și magazinul lightbox, promit organizatorii, cărbunii din desenele și picturile noi fiind arși la Reșița. Expoziţia va fi prezentă la Reşiţa în perioada 21 mai – 30 august 2021.

JCS-A.G.