Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Ne referim la alocările pentru proiectele finanțate din „Anghel Saligny“, pentru care nu au fost semnate contractele!

Aflat săptămâna trecută la Reșița pentru a reaminti, prin intermediul presei, aleșilor locali dar și populației care i-a (re)ales, că există 225 milioane lei alocate județului prin componenta Gaz a Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Daniel Surdu, a făcut și câteva observații referitoare la celelalte componente. „Depunerea cererilor de finanțare pentru apă-canalizare s-a încheiat în 2022. Vom face o monitorizare și o evaluare a ce s-a depus ulterior și ce se implementează. Bugetul fiind stabilit pe o anumită sumă, celor care nu au depus nimic li se reziliază alocarea inițială, iar sumele se realocă celor care chiar muncesc. Dar, asta mai durează, <<Anghel Saligny>> fiind bugetat până-n 2027.“, a declarat acesta.

Potrivit ultimelor date centralizate și publicate de MDLAP, la 30 iunie 2024, din 58 de proiecte de apă-canal cu o alocare de 568,5 mil. lei, erau contractate mai puțin de jumătate (23, respectiv 246,5 mil. lei), cu lucrări decontate totalizând 35 mil. lei figurând doar 17 dintre proiecte. Cele mai avansate ca realizare dintre acestea au fost: cel al alimentării cu apă de la Ocna de Fier (99,3%), de apă-canalizare de la Iablanița (82,7%) și canalizare de la Ciclova Română (73%).

În ceea ce privește componenta de drumuri-poduri, din 69 de proiecte cu o alocare totală de 765,8 mil. lei, erau contractate la 30 iunie doar 40 (364,7 mil. lei), iar deconturi s-au făcut pentru lucrări aferente unui număr de 23 de proiecte. Dintre acestea, Măureni are un proiect executat și predat, cel de la Socol a ajuns într-un stadiu de 72%, iar unul de la Ezeriș la 70%.

Situația la zi este între timp ușor diferită, întrucât chiar zilele trecute au fost semnate trei noi contracte: pentru canalizare la Turnu Ruieni și pentru drumuri la Lăpușnicel și Șopotu Nou.

În ceea ce privește posibilitatea ca unii titulari de proiecte să rămână fără banii alocați, reamintim că OUG 95/2021 pentru aprobarea PNI „Anghel Saligny“ prevedea în mod expres că lucrările de apă și canalizare aflate în execuție trebuie finalizate în 2 ani de la includerea pe listă și că obiectivele vor fi eliminate dacă beneficiarii nu transmit documentele necesare încheierii contractelor de finanțare în 2 ani de la aprobare, sau dacă în termen de 1 an de la semnarea contractelor nu au contractat serviciile de realizare a obiectivelor. Ei bine, chiar înainte de alegeri, prin OUG nr.47 din 14 mai 2024, toate aceste constrângeri au fost abrogate, astfel încât cel puțin pe acest subiect campania electorală a fost ceva mai relaxată.

JCS-Walter Fleck