Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Persoanele cu handicap grav din Reşiţa pot opta între un asistent personal sau o indemnizaţie lunară.

Nu mai puţin de 146 de asistenţi personali din Reşiţa au fost în vizorul mai multor controale derulate în primul semestru al anului, de către Serviciul de Asistenţă Socială din subordinea primăriei. Un număr de 130 dintre anchete au vizat activitatea derulată de asistenţii personali, în 25 dintre cazuri cei în cauză nefiind găsiţi la faţa locului, dar au fost invitaţi pentru verificări ulterioare.

Potrivit unui raport al municipalităţii, în prima jumătate a acestui an, au existat 15 solicitări de angajări de asistenţi personali, alte trei persoane cu handicap grav au dorit să renunţe la indemnizaţia lunară pe care o primesc pentru un asistent, preferând angajarea cuiva calificat. În schimb, un număr de patru persoane cu handicap grav au decis să renunţe la asistentul personal, pentru a beneficia de indemnizaţia lunară.

În primele şase luni ale anului, numărul asistenţilor personali a fluctuat între 137 şi 142, suma totală achitată către aceştia situându-se între 169 şi 172 de mii de lei. Potrivit legislaţiei actuale, cel mult 75% din aceşti bani sunt asiguraţi de către Guvern, contribuţia administraţiei locale fiind de cel puţin 25 de procente.

Adaugă comentariu