Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Din nou, câţiva cetăţeni din cartierul reşiţean Dealul Crucii, situat în apropiere de TMK, s-au trezit că sunt cei mai poluaţi dintre pământeni! Asta în condițiile în care la combinatul reșițean nu se lucrează în aceste zile din cauza unor probleme de mentenanță, producția fiind efectiv oprită!

Şi pentru că au trimis sesizări la toate autorităţile, prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, s-a întâlnit cu reprezentații conducerii Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Caraș-Severin pentru a discuta obiectivele stabilite pe termen scurt, mediu și lung în vederea rezolvării problemelor. Prefectul a solicitat instituțiilor cu atribuții și Primăriei Reșița să urmărească îndeaproape fenomenul, iar APM Caraș-Severin și GNM CJ Caraș-Severin să efectueze deplasări succesive în zona locuibilă din proximitatea societății.

Pentru diminuarea disconfortului creat în ultima vreme de activitatea de răcire a zgurii, comisarii GNM CJ Caraș-Severin au informat că, la ultimul control efectuat, au impus mărirea capacității de la trei posturi de răcire cu perdea de apă la șase posturi, în termen de 30 de zile. De asemenea, întregul amplasament de deversare, răcire și încărcare ale zgurii va fi supravegheat video. Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin va monitoriza în continuare măsurile pe care instituțiile abilitate le vor lua astfel încât societatea să respecte obligațiile prevăzute în autorizația de mediu.

„În urma monitorizării lunare a emisiilor cu laboratorul intern şi a monitorizării semestriale cu laboratorul acreditat a indicatorilor PM 10 şi a pulberilor sedimentabile, nu au rezultat depăşiri faţă de limita maximă autorizată“, susţine TMK Artrom în răspunsul trimis autorităţilor.

TMK Artrom nu a dat niciun răspuns oficial presei cărășene, mai ales acum când activitatea de producţie este redusă. De fapt, ar fi a multa oară când ar trebui să răspundă la câțiva oameni a căror nemulţumire ar putea avea urmări drastice pentru alţi 1000 care sunt angajaţi la uzină…

JCS-Nina Curiţa

Explicație foto: Muncitori reșițeni de la TMK, combinat unde producția este efectiv oprită în aceste zile