Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Primarul Caransebeșului, Felix Borcean, crede că în Spitalul Municipal de Urgență sunt secții cu personal mult prea mare, față de alte secții unde se poate vorbi de o criză de personal.

Zilele trecute, Consiliul Local a aprobat suplimentarea numărului de angajați la secția de Urgențe, măsură binevenită în opinia primarului Borcean. „La Urgențe e nevoie de mai mulți oameni, pentru că în foarte multe situații mi-au spus oamenii că au mers la Urgențe și nu au fost băgați în seamă. Este nevoie de personal la Urgențe, la fel cum cred că există secții unde personalul este prea mare. Acolo cred că ar trebui umblat, am văzut din partea celor doi manageri propuneri de mutare între secții ale asistentelor medicale, chiar de comasare a unor secții, pentru eficientizarea activității. Adică nu este normal să ai cinci asistenți la trei pacienți, la fel cum nu este normal să ai trei asistenți la 20 de pacienți. Se poate jongla cu personalul din spital, dar există o opoziție a asistentelor și a șefilor de secții, există prietenii, există tovărășii și în spital, poate e firesc să fie așa, și se opune rezistență la aceste mutări. Este frumos să stai opt ore la serviciu și să nu ai de lucru. Am o statistică cu numărul de cazuri pe fiecare medic, sunt medici cu 50-100 de cazuri pe lună, dar sunt și medici care au între 1 și 5 cazuri pe lună”, a explicat Borcean.

Acesta s-a referit și la câteva din chestiunile delicate sesizate de auditul comandat la spital: „De exemplu, contractul cu Synlab (recoltare de sânge – N.R.) nu poate fi închis până în luna octombrie a acestui an. De asemenea, am înțeles că Neuromed într-o lună s-ar putea să plece, ceea ce este un lucru benefic pentru încasările din spital, sau dezavantajos pentru spital pentru că pierdem o soluție de rezervă pentru aparatura noastră, dacă s-ar strica unul din aparatele de radiologie din spital. Și exemplele pot continua pe fiecare sector din spital”.

Primarul Caransebeșului a venit însă și cu două vești bune de la Spitalul Municipal de Urgență. „La Neurologie, dna doctor Mationi, pe care o felicit, a reabilitat o mare parte din secție cu 70 la sută fonduri proprii. La fel cum noi, Primăria, din bugetul propriu, suntem aproape gata cu reabilitarea acelui coridor al morții, care unește Radiologia cu Morga. O să laud orice gest din partea oricui care face bine pentru spital”, a mai punctat Felix Borcean.