Undă verde pentru energia Reșiței - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Primăria vrea parc fotovoltaic pe 23 de hectare, cu putere instalată de 20 MW, finanțat prin POIM. Este proiectul ai cărui indicatori financiari au fost aprobați în ședința de consiliu local de ieri, pe care primăria îl are pregătit pentru o axă de finanțare care va fi deschisă mâine de Ministerul Investițiilor!

Valoarea proiectului se ridică la 20 de milioane de euro, dintre care 9 milioane vor fi fonduri europene nerambursabile, restul sumei reprezentând coparticiparea primăriei. Conform primarului Ioan Popa, pentru a obține cei 11 milioane de euro, primăria are trei posibile soluții. Prima ar fi acoperirea sumei din emisiunea de obligaţiuni pe care primăria a aprobat-o anul acesta. A doua ar fi un credit furnizor, adică scoaterea la licitație a proiectul tehnic și execuției împreună cu solicitarea către câștigător de a finanța și achiziția panourilor, pentru asta creditând primăria pe o perioadă de 3-4 ani. A treia ar fi aducerea unui investitor privat în compania care va gestiona vânzarea de curent, întrucât primăria va vinde curent fără însă să poată emite facturi fiscale pentru asta. O decizie în acest sens va fi luată în următoarele săptămâni.

Locația viitorului parc fotovoltaic va fi în amonte de IMR, fosta fabrică de armament. Primăria a solicitat deja studiul de racord de la ENEL, urmând să fie întocmit avizul tehnic pentru racordare. „E un proiect care ar putea aduce orașului câteva milioane de euro pe an, pe lângă faptul că nu vom mai plăti curentul pe care-l vom compensa prin acest proiect. Împreună cu domeniul schiabil, primăria ar putea câștiga 7-8 milioane de euro pe an”, a precizat Ioan Popa.

Conform primarului, solicitarea deschiderii acestei axe a fost adresată Ministerului Investițiilor chiar de către Primăria Reșița. „Mă bucur că ministrul Marcel Boloș a dat curs solicitării noastre. Nu sunt mulți bani disponibili, în jur de 150 de milioane de euro, dar probabil nu vor fi nici mulți solicitanți întrucât perioada e scurtă și banii trebuie cheltuiți repede”, a încheiat primarul Reșiței.

JCS-Ionel Ivașcu

1 Comentariu

  1. Extemporala Reply

    Deci în cazul măririi impozitelor și taxelor locale, măcar știm unde se vor duce banii!
    11 milioane de euro sunt de fapt un mizilic pentru bogatul nostru oraș!

Adaugă comentariu