Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Primăria Reșița face noi pași pentru reabilitarea Teatrului de Vară și Pieței Trandafirul. În acest sens, în ședința de consiliu local de marți au fost votate proiecte referitoare la cele două obiective!

Pentru reabilitarea ruinei din cartierul Moroasa, aleșii locali au aprobat DALI-ul întocmit de Vitamin Arhitects din Timișoara, firmă care a „impresionat” prin îngustimea străzilor din oraș, reabilitate după proiectele sale. Despre Teatrul de Vară trebuie precizat că valoarea investiției se ridică la 14,2 milioane de lei fără TVA. Aceasta cuprinde consolidarea clădirii, revigorarea zonelor verzi și amenajarea de locuri de parcare. Concret, vor fi efectuate lucrări pe 8.101 mp, dintre care pe 3.300 mp se întinde teatrul propriu-zis, 2.785 mp vor fi ocupați de viitoarea parcare și 2.016 mp vor fi amenajați ca spațiu verde. Lucrările vor include și refacerea gradenelor, acoperiș deasupra scenei, amenajarea de puncte de acces facil, demolarea vechilor grupuri sanitare și construirea altora noi. De notat că nu este prima inițiativă vizând refacerea obiectivului, însă, de data aceasta, primăria pare să aibă gânduri serioase, spre deosebire de vorbele goale din trecut.

În privința Pieței Trandafirul, aflată sub lacăt de vreo 20 de ani, a fost aprobată trecerea acesteia din domeniul public în domeniul privat al orașului. Asta după ce, în 2004, a fost concesionată pentru 49 de ani unui operator economic în vederea modernizării locației. Alte vorbe goale, de care primăria s-a săturat după ani buni de așteptare. Apoi a denunțat în instanță contractul de concesiune și, după alți patru ani de procese, de anul trecut, Trandafirul, ofilit ce-i drept, este din nou al primăriei. După consultări cu locuitorii zonei, se vrea ca acolo să „răsară” un centru comercial modern. Pentru asta trebuia organizată o nouă licitație în vederea căreia se impunea trecerea Trandafirului în domeniul privat al orașului. Lucru care s-a făcut și, de data asta, nu sunt doar vorbe goale despre modernizarea unei zone cândva înfloritoare.

JCS-Ionel Ivașcu