REŞIŢA – Asta le transmite dr. Sorina Tobă, coordonatorul Centrului de Vaccinare de la Liceul de Arte Sabin Păuţa, celor care acuză reacţii secundare post rapel, greu de suportat!
În situaţia zilnică transmisă de DSP Caraș-Severin privind campania de vaccinare anti-Covid, nu s-au raportat niciodată reacţii adverse severe, în condiţiile în care pe platforma naţională sunt raportate deja 2.971 de reacţii adverse, din care 569 locale. Cele mai multe, evident, de la Pfizer. Se specifică, de asemenea, că în afară de reacţiile generale şi cele locale sunt încă în studiu alte 8 tipuri de reacţii adverse.
În Caraş-Severin, aşa cum am consemnat şi cu alt prilej, nu au fost semnalate reacţii adverse severe, DSP raportând situaţia zilnică în funcţie de datele transmise de centrele de vaccinare. Dacă nu s-au raportat, asta nu înseamnă că ele nu s-au manifestat sau că centrele de vaccinare nu au supravegheat atent întreg procesul administrării dozelor de vaccin. Numai că nu au fost, într-adevăr, semnalate reacţii adverse grave, care să necesite internare sau tratament. Am solicitat un punct de vedere de la coordonatorul Centrului de Vaccinare de la sala de sport a Liceului de Artă Sabin Păuţa, dr. Sorina Tobă, care a făcut unele precizări referitoare la reacţiile adverse: „Am început de luni să facem rapelul la Pfizer, cu o parte din persoanele care trebuie să facă rapelul. Eu, personal, i-am contactat să văd cum se simt şi dacă au avut reacţii“.
Coordonatorul Centrului de Vaccinare de la sala de sport a Liceului de Artă Sabin Păuţa, dr. Sorina Tobă, a menţionat un amănunt pe care mulţi nu îl ştiu, referitor la ziua vaccinării, şi-anume, faptul că nu se face nici duş, nici baie: „E vorba de o discretă senzaţie de jenă la locul administrării vaccinului şi o uşoară stare de moleşeală. În rest, nu mi-au reclamat nici greţuri, nici vărsături, nici alte stări de rău. I-am întrebat pe fiecare în parte, la momentul administrării vaccinului, cum a fost reacţia la prima doză, şi toţi mi-au răspuns acelaşi lucru, adică o uşoară jenă locală, o senzaţie de amorţeală a locului în care s-a administrat vaccinul şi că s-au simţit mai obosiţi în ziua respectivă. Nu mi-a descris nimeni o reacţie majoră, asta însemnând o reacţie alergică sau un şoc anafilactic. La fel ca la celelalte vaccinuri, noi indicăm ca în ziua respectivă, a administrării vaccinului, să nu se facă duş, nici baie, adică să nu existe contact cu apă caldă, pentru că atunci se încetineşte dispersia vaccinului şi, într-adevăr, poate să dea o senzaţie de durere de genul febrei musculare, dar atât. De asemenea, există un interval de câteva ore între momentul administrării vaccinului şi momentul în care se ia o medicaţie şi am contraindicat total combinarea cu orice tip de alcool. Asta le spunem la fiecare, în parte. De pildă luni am vaccinat 60 de persoane, iar marţi 30 (până la orele prânzului, n.r.) şi am vorbit cu fiecare în parte. Mi-au descris două persoane o senzaţie de durere mai intensă în ziua respectivă, dar amândoi mi-au spus acelaşi lucru, că au făcut baie în seara respectivă“.
Reacţiile adverse sunt trecătoare, vaccinarea trebuie să continue
De disconfort local mai toată lumea s-a plâns la prima doză, în special cei care au făcut Pfizer-ul, amorţeală la locul administrării, durere, stare de oboseală. La rapel disconfortul a fost mai mare, unii acuzând câte trei zile de stare de rău general, greaţă, vărsături, dureri musculare, chiar lipsa poftei de mâncare. De aici până la cazurile rare de deces, semnalate de presa naţională, cel mai recent al unei asistente de 55 de ani din Bucureşti, acestea nu pot fi puse pe seama vaccinului, ci a unor probleme de sănătate preexistente, despre care pacientul nu a ştiut, acesta putând fi infectat fără să ştie când s-a vaccinat, să fi avut Covid în momentul vaccinării, dar să fi fost asimptomatic, aşa cum a explicat şi dr. Alexandru Rafila.
Oamenii nu trebuie să intre în panică la fiecare caz atipic sau să renunţe la vaccinare ori la rapel: „Este foarte important să îşi facă acest vaccin, este mesajul dr. Sorina Tobă, chiar dacă protecţia pe care o oferă e de 5 – 6 luni. Una e să ai o jenă musculară şi să faci o mică febră de 37, 5 sau un 37,7 şi să ai două-trei zile în care să te simţi mai moleşit, mai puţin tonic şi alta să ajungi pe terapie intensivă intubat. Cu tristeţe spun că, din păcate, noi, ca popor, mai avem nevoie de nişte ani să învăţăm că este nevoie de o conduită de bun simţ ca, măcar o dată la doi ani, să ne facem o evaluare reală a stării de sănătate“.
JCS-Alexandra Gorghiu