Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În timp ce reședința județului și orașul de la umbra lui se tot chinuie să-și tragă drumuri și inele de centură, Zăvoiul este cel care s-ar putea să aibă primul un astfel de drum!

Dezvăluirea a făcut-o Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, după ce în ședința forului cărășean s-au adus în discuție cele trei proiecte de drumuri județene cu finanțare pe „Anghel Saligny“.

Șeful județului a detaliat: „Cele trei drumuri care sunt cuprinse în programul de modernizare pe <<Anghel Saligny>>, în totalul sumei de 140.000 de lei, DALI-urile le-am recepționat practic, mai puțin cel de la Zăvoi, unde trebuie să facem o notificare, să facem practic un schimb de drumuri. Drumul județean trece prin centrul satului. Și acolo există o suprapunere de lucrări, vor fi lucrări de canalizare, de apă, și oricum traficul trebuie scos din localitate și dorim să luăm centura localității Măru și să mutăm drumul județean pe centura respectivă. După aceste modificări, în DALI-ul care s-a făcut, va urma contractarea și licitația pentru execuție.“

Dunca a explicat că, întrucât DALI-rile sunt gata, se dorește urgentarea procedurilor de acolo, drumul în cauză care trece prin centrul localității fiind prins deja într-un proiect – urmând să fie spart pentru introducerea unor rețele de apă și canal, lucrări finanțate tot pe „Anghel Saligny“ – câștigat de Primăria Zăvoi. „Împreună cu primăria, am gândit că este mai bine să introducem practic centura localității Măru în această modernizare (…) și e normal ca drumul principal de acces să ocolească localitatea. Practic schimbăm, vom da din drumul județean care circulă prin centrul localității Zăvoi și preluăm în schimb centura localității Măru!“, a încheiat Dunca.

Din documentația referitoare la avantajele acestui schimb reținem fluidizarea traficului și posibilitatea deplasării cu viteze mai mari de rulare, reducerea riscului de accidente în care sunt implicate animale domestice, siguranța cetățenilor și reducerea poluării în zona de intravilan, prin scăderea circulației rutiere.

JCS-A.M.