Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cetăţenii municipiului vor putea propune şi decide proiectele care vor fi bugetate din acest fond!

Primăria municipiului a lansat, miercuri, prima ediţie de „Bugetare participativă“ din Banatul Montan, un proces care implică cetăţenii, alături de administraţie, în luarea unor decizii privind bugetul oraşului. „Astfel se încurajează democraţia la nivel local, pentru a deveni mai incluzivă, mai deliberativă, îi încurajează pe cetăţeni să simtă că pot lua decizii, că pot influenţa în mod direct, concret, anumite arii de interes.“, a declarat consilierul primarului, Dorinel Hotnogu (foto, st.).

Cele două arii de interes alese pentru prima ediţie sunt Mobilitatea şi, respectiv Amenajarea spaţiului public, ambele domenii „dotate“ cu un buget a câte 500.000 de lei. Exemple de posibile proiecte din categoria Mobilitate sunt: amenajarea de alei, piste de biciclete, trotuare, treceri de pietoni sau creşterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi, în timp ce la Amenajarea spaţiului public s-ar încadra crearea de locuri de joacă, spaţii verzi, scuaruri, centre comunitare sau organizarea de evenimente în spaţii publice. Practic, cetăţenii Reşiţei vor avea posibilitatea să înainteze propriile proiecte unui viitor Consiliu al bugetării participative, format din 11 persoane. Jumătate angajaţi ai municipalităţii şi jumătate aleşi din rândul reşiţenilor cu o consistentă activitate civică, aceştia vor avea ca sarcină verificarea proiectelor şi supunerea lor dezbaterii publice, cât şi votului comunităţii.

Întrucât procesul este unul nou, implementarea lui a fost etapizată, astfel că perioada următoare, până în 14 noiembrie, va fi dedicată informării cetăţenilor despre proiect, în general şi despre funcţionalitatea lui, în particular. Spre deosebire de mediul online, unde pe reţelele de socializare pot fi lansate şi proiecte anonime, susţinute sau combătute de pe conturi-fantomă, proiectele depuse de cetăţeni fie personal, fie online, vor trebui atât asumate, cât şi susţinute de cel puţin 30 de semnături din comunitate, care să demonstreze susţinerea propunerii. Dacă pentru depunerea online a proiectelor va fi necesară deschiderea unui cont, obţinerea de informaţii despre Bugetarea participativă este liberă. Acestea se găsesc deja pe portalul www.primariaresita.ro, în secţiunea Servicii Electronice.

JCS-Walter Fleck