Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mai precis, de cele 1.474 locuri repartizate Casei de Pensii sunt interesați 2.482 de pensionari și alți beneficiari!

Numărul cererilor și, în consecință, interesul pentru biletele de tratament balnear au rămas în continuare mari, de-a lungul anilor, cu toate că oferta a scăzut permanent. Paradoxal, deși considerate a fi puține, nici biletele repartizate județului nostru nu ajung să fie vândute în totalitate. În 2023 au fost alocate 1.460 de bilete de tratament pentru 18 serii și, cu toate că au fost înregistrate 3.046 de cereri, numărul biletelor vândute a fost de doar 1.445. „Rămân bilete, fiindcă majoritatea solicitanților vor în iunie, iulie și început de august, iar la începutul și sfârșitul anului mai puțin. Acum, la noi sunt foarte multe cereri pentru Buziaș, pentru că e mai aproape de casă. În ceea ce privește Băile Herculane, sunt foarte puține repartizate pe județ. Ele se dau automat, iar în perioada asta nu prea refuză nimeni, pentru ca apoi biletele să se dea la liber.“, a explicat directorul executiv al Casei Județene de Pensii, Dorin Brăilă.

Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor, în funcție de punctajul obținut, în limita locurilor repartizate pe serii, stațiuni și unități de cazare. Un criteriu deloc de neglijat îl reprezintă cel al numărului asiguraților, pensionari și angajați, unde județul Caraș-Severin nu e tocmai fruntaș. De pildă, dacă la nivelul lunii martie aveam în județ 49.021 angajați și 64.307 pensionari, în Timiș erau 286.630 angajați și 153.100 de pensionari. „Cererile se completează doar pe un formular tip, care va fi depus fie personal la sediul CJP, fie trimis prin poștă, fax, e-mail, cu cel puțin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul, solicitantul putând opta pentru cel mult trei stațiuni.“, a adăugat Brăilă.

Potrivit acestuia, până în 10 iunie au fost înregistrate 2.482 de cereri, pentru seriile I-VIII fiind vândute 448. Durata sejurului (seriei) unui bilet de tratament balnear este de 16 zile, durata tratamentului balnear fiind de 12 zile. Tariful pe bilet aprobat pentru unitățile deținute de TBRCM SA, clasificate la 2 stele, este de 2.824 lei, iar pentru 3 stele, de 2.968 lei. Anumite categorii de asigurați pot beneficia de aceste bilete gratuit, iar celelalte, în funcție de anumite criterii, cu suportarea unei contribuții bănești.

JCS-Walter Fleck