Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asociaţia Acasă în Banat (AAB) a dat deja startul lucrărilor de intervenţie. Acţiunea se va desfăşura pe 18 martie!

Prima acţiune de voluntariat are loc cu sprijinul administraţiei locale şi cu ajutor din partea voluntarilor. Echipa AAB şi-a propus să salveze cele două mori care mai sunt în comună din cele nouă existente în urmă cu un secol. Ele sunt situate pe râul Vicinic: Moara din Vârtop încă mai funcţionează, însă Moara din Sat necesită grabnic reparaţii capitale. „Dăm startul lucrărilor din acest an de salvare a morilor de apă din Banat. Prima oprire: Răcășdia, unde organizăm o acțiune de voluntariat la morile din comună. Sunt invitați să participe toți iubitorii de patrimoniu și de frumuseți ale satului bănățean. Este vorba despre două mori amplasate pe râul Vicinic: Moara din Vârtop, care încă mai funcționează și Moara din Sat, care este abandonată de câțiva ani și este în pericol să dispară definitiv. Cele două sunt singurele care au supraviețuit dintr-un șir de 9 mori care existau în urmă cu un secol aici. Ne propunem să intervenim pentru a proteja și a pune în valoare cele două mori din Răcășdia, pentru a se păstra pentru generațiile viitoare și a putea fi vizitate de turiști în condiții bune. Dacă la Moara din Vârtop situația este relativ bună, aceasta fiind bine conservată, funcțională și îngrijită de proprietari, problemele cele mai mari sunt la Moara din Sat, care este abandonată și riscă să intre într-un proces accelerat de degradare. Intervenția noastră se va concentra pe această moară, aflată într-o poziție centrală în raport cu centrul satului, accesibilă și cu rol de exemplu pentru comunitatea locală. Lucrările efectuate se vor concentra pe reparații capitale la acoperiș, zugrăvire, tratament al pieselor de lemn, revopsirea pieselor metalice ruginite, amenajarea extensivă a zonei înconjurătoare, pentru a o transforma într-o zonă de promenadă pentru localnici și turiști deopotrivă. Cele două mori sunt alimentate de un canal de aducțiune (irugă), care pornește din amonte de podul de cale ferată, alimentează Moara din Vârtop, iar din evacuarea acesteia continuă pe o distanță de circa 400 metri, până la Moara din Sat. Pentru ca Moara din Sat să fie corect alimentată cu apă (fie pentru măcinat, fie cu scop turistic) este nevoie să efectuăm lucrările normale de întreținere a canalului de alimentare: ecologizare, defrișarea vegetației excesive, decolmatare.“, a transmis echipa de la Acasă în Banat.

Pentru voluntari, formularul de înscriere se află pe pagina de Facebook a acestei asociaţii, iar cei ce doresc să sprijine acţiunea pot face donaţii către Asociația Acasă în Banat, cu mențiunea „Pentru morile de la Răcăşdia“ în conturile:
Donații în lei: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Donații în euro: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22
Revolut: 0748918091
PayPal: acasainbanat@gmail.com

JCS-Nicoleta Moraru