REŞIŢA – Potrivit primarului Nelu Popa, nici cei de la Hidroelectrica nu le-ar da comenzi, pentru că n-ar vrea să cumpere un UCMR mai scump!
Ionuţ Cătălin Stancu, directorul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, a fost prezent pe malurile Bârzavei, iar potrivit primarului Ioan Popa, discuţiile s-au referit la UCMR: „UCMR-ul este în situaţia în care a deschis un plan de reorganizare şi el trebuie aprobat de către cei de la masa credală. Aici suntem noi, Primăria Reşiţa, AVAS-ul, bineînţeles, cu suma cea mai consistentă, pentru că AVAS-ul gestionează şi banii pe care-i datorau la ANAF, la Finanţe. Şi mai este acţionarul INET din Elveţia“.
Edilul şi-ar dori ca lucrurile să fie trasate de comun acord, să fie aprobat planul de reorganizare, chiar dacă el presupune, la solicitarea administratorului, diminuarea creanţelor pentru salvarea întreprinderii. „Pentru a nu fi acuzaţi de Curtea de Conturi că diminuăm sumele pe care UCMR-ul le avea de dat la statul român, am hotărât de comun acord să comandăm şi noi, şi AVAS-ul, câte un audit cu o companie agreată la nivel naţional, spune Popa. Se numeşte auditul de stres pentru creditorii de la masa credală, care ar trebui să releve ce s-ar întâmpla dacă acceptăm planul de organizare, cât pierdem acum dar ce se întâmplă pe termen mediu şi lung; şi ce s-ar întâmpla dacă am lăsa-o în faliment şi practic şi-ar pierde locurile de muncă 600-700, în plus s-ar degrada toate activele pe care le au acolo şi s-ar vinde practic la fier vechi“.
Municipalitatea e pregătită pentru ca, săptămâna viitoare, de urgenţă, să comande acest audit, iar în 3-4 săptămâni să primească rezultatul. „Şi dacă el confirmă ceea ce noi credem, că reorganizarea este mai eficientă decât falimentul, atunci până în 12 octombrie, când trebuie să se prezinte planul în faţa judecătorului sindic, vom avea acest document şi vom solicita judecătorului să accepte reorganizarea UCMR. Evident că în paralel s-a realizat un audit financiar şi tehnic la UCMR, s-au evaluat activele UCMR-ului, Hidroelectrica şi-a manifestat, printr-o scrisoare de intenţie, dorinţa de a achiziţiona aceste active. Şi practic ceea ce se doreşte la ora asta – şi e agreat şi cu preşedintele AVAS – este ca Hidroelectrica să absoarbă UCMR-ul, pentru simplul fapt că strategia energetică a unei ţări face parte din strategia de securitate a unei ţări. Şi eu cred că UCMR-ul îşi are locul într-o formă sau alta, împreună cu Hidroelectrica, în acest sens. Hidroelectrica a comandat acest audit în septembrie anul trecut. Lucrurile nu se derulează atât de repede. Până în septembrie anul trecut nu s-a întâmplat nimic. Aşa se derulează lucrurile. Imaginaţi-vă că într-un audit nu s-au cântărit acolo trei saci de cartofi. Noi vorbim de UCMR, care se întinde pe câteva sute de hectare în Reşiţa. Sunt mai multe secţii de la Câlnicel, până sus la Diesel, la Navale. Toate acestea au trebuit verificate, auditate, personal, performanţă. Este finalizat auditul, Hidroelectrica are hârtia prin care şi-a manifestat intenţia de a lua aceste active. Cred că suntem pe drumul cel drum“.
Cât despre acţionarul majoritar, „INET, acolo lucrurile sunt destul de ceţoase, nu ştim, nu ne interesează, pentru că oricum 99,99% din datorii sunt la statul român. E adevărat, UCMR-ul suferă acuma pentru că nu prea are comenzi de la Hidroelectrica, pentru că şi dvs dacă aţi fi în locul lor, n-aţi vrea să îndestulaţi cu comenzi o firmă pentru ca după aceea s-o cumpăraţi mai scump. UCMR-ul a fost ţinut în perfuzii, pe linia de plutire, şi sunt convins că în câteva luni rezultatul se va observa“, a precizat primarul, dezvăluind faptul că, în urma unei recente discuţii cu directorul Cosmin Ursoniu, cheltuielile companiei cu utilităţile, curentul, salariile personalului etc se cifrează undeva la 500-700 de mii de euro lunar.
JCS-A.M.