Tronsonul Terra Banatica din Via Transilvanica, lansat la Gărâna - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

GĂRÂNA – Cel mai lung tronson al traseului Via Transilvanica, ce traversează județul Caraș-Severin de la Băuțar pe Valea Cernei, Munții Semenic și Valea Almăjului și măsoară 256 de kilometri, a fost lansat sâmbătă, 24 iulie, în campingul de la Gărâna, după ce ultima bornă a fost montată vineri seara, la ora 23.30!

La eveniment au participat oficialități de stat, locale și județene, respectiv primarii localităților unde au fost amplasate bornele Via Transilvanica, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, cel care a ajutat cu elicopterul său la transportul unor borne, precum și ambasadorii proiectului, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, actorul Marcel Iureș și Prințul Nicolae.

„Multumesc tuturor pentru că în acest mod frumusețile județului Caraș-Severin vor deveni mai vizibile pentru cei dornici să le descopere. Via Transilvanica e o cale de a ne aduce mai aproape unii de alții”, a precizat Dunca, în timp ce Principele Nicolae al României a reamintit că bunicul său, Regele Mihai, a fost legat sufletește de aceste locuri atât de frumoase: „Ca Ambasador al acestui proiect, am avut onoarea de a participa la instalarea bornei ce înfățișează silueta Regelui Mihai I, la Văliug. Locația (în apropierea Vilei Klaus) nu este aleasă întâmplător, deoarece bunicul meu și-a petrecut aici o parte din copilărie. De acum înainte, fiecare turist care va trece pe lângă această bornă va lua contact cu o istorie recentă și poate va începe să învețe și mai mult despre istoria României și despre impactul pe care bunicul meu l-a avut asupra Europei, mai ales acum, în pragul Centenarului Regelui”.

Lansarea noului tronson a fost moderată de președintele Asociației Tășuleasa Social, care a inițiat proiectul, Alin Ușeriu, acesta oferind celor care au pus umărul la împlinirea acestui vis câte o bornă simbolică în miniatură.

Manifestarea a fost prefațată de un moment folcloric susținut de Ansamblul Zestrea Gugulanilor al Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.

Traseul Via Transilvanica măsoară acum 1.077 km, la care se vor adăuga alți kilometri în județele Hunedoara și Alba.

JCS-A.G.