Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În acest moment, judeţul dispune de şase doze de ser antiviperin, acestea fiind distribuite la trei unităţi spitaliceşti: Reşiţa, Caransebeş şi Moldova Nouă!

Vremea caldă a dat startul drumeţiilor şi excursiilor în natură, iar specialiştii spun că, în acest an, viperele au ieșit mult mai devreme din hibernare. Potrivit ultimelor informaţii prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, trei unităţi spitaliceşti deţin ser antiviperin. În total, în judeţ sunt disponibile în acest moment, şase doze de ser, care la nevoie pot salva vieţi.

„Cum muşcăturile de viperă sunt foarte periculoase din cauza veninului acestei reptile, în cazul producerii acestui incident, trebuie administrat serul antiviperin. Unităţile spitaliceşti din Caraş-Severin dispun în acest moment de şase doze de ser antiviperin care expiră în 2026: Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – două doze, Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş – două, Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă – două. În aceste condiţii, solicităm şi celorlalte unităţi spitaliceşti din judeţ să-şi refacă stocul de ser, pentru a putea fi pregătite în cazul unor nedorite incidente de acest tip. Mai trebuie precizat că serul antiviperin se administrează doar în unităţile/compartimentele de primiri urgenţe ale spitalelor, sub strictă supraveghere medicală. De asemenea, există şi o procedură specială, prin intermediul SMURD, care poate aduce, în caz de nevoie, ser antiviperin din alte zone din ţară.“, au transmis reprezentanţii DSP Caraş-Severin.

În Banatul Montan, zonele cu cele mai mari populaţii de vipere sunt Cheile Gârliştei, Băile Herculane, Cheile Nerei, Cheile Caraşului şi Clisura Dunării.

JCS-Nicoleta Moraru