REȘIȚA – La tabăra internațională APEX-Maths 2024 de la Reșița participă 47 de tineri din România, SUA, Ucraina, Canada, Italia, Republica Moldova, Franța și Israel!
Organizat de Asociația InformART, în parteneriat cu Primăria Reșița, Universitatea Babeș Bolyai prin Centrul Universitar UBB Reșița, Institutul de Matematică Simion Stoilow al Academiei Române, după un concept al Oriensys (Franța), „Advanced Program for Academic Excellence-Maths 2024 – APEX-Maths 2024“ este un program intensiv care oferă participanților oportunitatea unică de a-și dezvolta pasiunea pentru cercetare matematică și descoperiri științifice. „Organizăm această tabără în premieră pentru România aici la Reșița și nu la Cluj, București sau Iași, prin bunăvoința prietenului nostru Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Sunt foarte fericit că am găsit înțelegere să se întâmple acest eveniment la Reșița și sper să fie primul pas pentru altele de acest gen care se vor derula aici în anii următori și în alte domenii de educație. Suntem mândri că avem și un participant din Reșița, care a îndeplinit condițiile și a reușit să treacă de selecția riguroasă.“, a declarat primarul Ioan Popa.
Cei 47 de tineri participanți cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani beneficiază de îndrumarea unor profesori universitari de top, recunoscuți la nivel internațional (Emanuele Macri, Anne Moreau, Andrei Neguț și Olivier Schiffmann) și a 11 doctoranzi. Programul unei zile obișnuite include 2 ore de cursuri dimineața, susținute de către unul dintre profesori, urmate de 1 oră de grup de lucru/seminar condus de mentori, în cadrul căruia se decid principalele direcții de cercetare privind tema zilei. După prânz, studenții sunt încurajați să lucreze pe cont propriu sau în grupuri supravegheate de doctoranzi la seturile de probleme, interacțiunea permanentă cu profesorii fiind încurajată și posibilă pe tot parcursul zilei.
Pentru activitățile de timp liber, Primăria Reșița a pregătit un program diversificat, care să îi facă pe participanții la tabără să cunoască mai bine frumusețile județului. Pe parcursul celor trei săptămâni (4-24 august), aceștia vor avea ocazia să viziteze Văliug-Secu, Clisura Dunării, Morile de la Rudăria, cascada Bigăr, Ochiul Bei, dar și diferite obiective interesante din Reșița.
JCS-Walter Fleck