Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta datorită amenajărilor trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată, ce vor fi executate în întreaga ţară în următoarele 24 de luni. Șase dintre acestea sunt în Caraș-Severin!

Proiectul de investiţii al CNAIR „Măsuri de îmbunătăţire a siguranţei traficului prin amenajarea trecerilor la nivel a drumurilor cu calea ferată“ a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor încă din luna mai, însă a fost aprobat de noul Guvern abia săptămâna trecută. În expunerea de motive, argumentele forte au ţinut de statistica îngrijorătoare privind numărul accidentelor rutiere soldate cu decese şi răniri grave, precum şi de raportul costurilor. Efectuând o corelare între numărul accidentelor rutiere și a persoanelor decedate sau rănite cu valoarea economică (pierderea societății) a acestora, a fost înaintată cifra de 47.309.800 euro la nivelul României datorată accidentelor rutiere produse în ultimii 7 ani pe drumurile naționale la intersecțiile la nivel cu calea ferată. Pe de altă parte, proiectul a fost elaborat în condiţiile impunerii de către UE a diminuării cu până la 50 la sută a numărului victimelor decedate până în anul 2023, obiectiv asumat de România.

În ce ne priveşte, judeţul Caraş Severin are, conform proiectului, şase asemenea treceri ce urmează să fie reabilitate. Purtătorul de cuvânt al DRDP Timişoara, Sebastian Horvath, ne-a pus la dispoziţie datele aferente Secţiei de Drumuri Naţionale Caransebeş, lucrările urmând să fie executate pe DN 58, DN 58B şi DN 68, astfel: poziţia km – trecere la nivel cale ferată pe DN 58 la km 75 + 313 – 2 benzi; DN 58B la km 13 + 783 – 2 benzi; DN 58B la km 24 + 712 – 2 benzi; DN 58B la km 37 + 329 – 2 benzi; DN 68 la km 7 + 139 – 2 benzi şi DN 68 la km 30 + 481 – 2 benzi.

Soluţiile tehnice prevăzute în proiect constau în următoarele lucrări: montajul de stâlpi de iluminat cu încărcare solară; montajul de stâlpi pentru delimitarea sensurilor de circulație; semnalizare rutieră orizontală cu caracteristici superioare (simboluri preformate și benzi rezonatoare din marcaj rutier); marcaj tip covor antiderapant (se va realiza pe o distanță de 50 m, între barieră și indicator). Valoarea totală a contractului, care a fost semnat cu o firmă de specialitate, este de 34.324.881,41 lei și are ca durată de implementare 24 de luni.

Proiectul are ca scop creșterea siguranței rutiere pentru 246 de treceri la nivel a drumurilor naționale cu calea ferată, până la sfârșitul anului 2021. Finanțarea este asigurată, în mare parte, din fonduri europene nerambursabile( 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională, 15% contribuție proprie).

Valoarea pierderilor în cazul deceselor şi rănirilor este, aşadar, mult mai mare. Potrivit uni raport oficial doar preţul unui deces este evaluat la 1.048.000 euro, prețul unei persoane rănite grav într-un accident rutier este evaluat la 136.200 euro, iar al unei persoane rănite ușor într-un accident rutier este de 10.400 euro.

Alexandra Gorghiu