Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Medicii consideră că zgomotul este una dintre cauzele care determină creşterea nivelului de stres pe care omul nou îl resimte trăind în aglomeraţiile urbane. Paradoxal, monitorizarea Agenţiei de Mediu arată că, în oraşele cărăşene gălăgia cea mai mare se întâlneşte în locurile de odihnă şi în parcurile care ar fi trebuit să reprezinte oaze de relaxare. Nu au fost monitorizaţi vecinii care ascultă muzică sau cei care îşi bat covoarele dis-de-dimineaţă.

Pentru stabilirea nivelului de poluare fonică, Agenţia de Protecție a Mediului monitorizează sursele de zgomot printr-o reţea formată din 31 de puncte pentru artere rutiere (12 puncte), şcoli (4), parcuri (4), pieţe (5), parcaje auto (4) şi zone feroviare (2).

„Numărul total de determinări privind evaluarea nivelului de zgomot a fost, în prima jumătate a a acestui an, de 230. Potrivit programului de monitorizare, s-au înregistrat 119 depăşiri ale limitelor, ceea ce reprezintă 51,74%“, a precizat Sebastian Purec, director interimar al APM Caraş-Severin. Maximele măsurate privind numărul de decibeli au fost depăşite la punctele din pieţe, spaţii comerciale, restaurante în aer liber din mediul urban cu 40%, la şcoli şi spaţii de joacă pentru copii cu 25%, în trafic cu 55,2%, dar cea mai mare depăşirea s-a înregistrat în cazul parcurilor de recreere şi odihnă (!), cu 87,5% peste maxima admisă.

Surprinzător, nicio depăşire a nivelului maxim de zgomot admis nu s-a înregistrat în punctele de monitorizare ce vizau zonele feroviare şi parcajele auto.

Flavius Rotariu

2 Comments

  1. Este mult zgomot venit de la tablele care circula pe strazile din Resita, de exemplu.

    Daca politia si-ar face treaba la fel ca si colegii lor din Timisoara n-ar mai exista conserve tunate gen ala cu nr UZU, aia rosie semi-decapotabila cu eleron care nici nu prinde 90/h, dar zici ca decoleaza la 70, motociclete si multi alti teribilisti.

    Mai sunt si grasii de la Politia(sic!) Comunitara, care daca s-ar intampla un accident la 10m de ei n-ar reusi sa ajunga la fata locului fara sa oboseasca.

    Asa e cand oamenii astia isi fac meseria prost. Bine, rau, la sfarsitul lunii tot primesc un salariu. E si asta o forma de prostitutie.

  2. asa este….in Caransebes in Parcul Teius…vin tinerii sa isi etaleze motocicletele si autoturismele cu motoarele turate….ca deh….altfel nu ar iesi in evidenta

Adaugă comentariu