Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Aparatul a ajuns încă de ieri la cea mai mare unitate spitalicească din Caraș-Severin, în cadrul unui proiect transfrontalier. A ajuns cu o întârziere de aproape doi ani, fapt remarcat și de președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, dar mai bine mai târziu decât niciodată, așa cum spune o veche zicală românească!

„Pentru că la acea data, în 2018, nu a fost disponibilizată suma pentru plata acestui aparat, riscul era ca finanţarea întregului proiect transfrontalier să fie compromisă. Încă din primele zile de la preluarea mandatului, am reluat discuţiile cu furnizorul şi am obţinut garanţii privind livrarea aparatului, ceea ce s-a şi întâmplat. Este un proiect care se încheie în februarie 2021 şi riscam, repet, să dăm toţi banii înapoi, noi şi toţi partenerii. Avantajul acestui computer tomograf este ca pacienţii de pe secţia Oncologie ai Staţionarului 2 nu vor mai fi puşi în situaţia de a fi duşi la Stationarul 1 din Govândari pentru acest tip de investigaţii”, a declarat preşedintele Romeo Dunca.

Computerul tomograf (CT), livrat de compania Supermedical, este unul de ultimă generaţie şi dispune de un soft special de detectare automată a nodulilor pulmonari, aspect relevant în contextual actual al pandemiei de Covid-19. Dincolo de investigaţiile oncologice, pe acest CT se pot mai efectua investigaţii neurologice, vasculare sau colonoscopii virtuale.

Proiectul “România Serbia initiativă comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră îmbunătățirea diagnosticării și tratamentul tumorilor maligne” face parte din Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia 2014-2020. Este derulat în parteneriat cu Centrul de Sănătate Pozarevac, Serbia (lider de proiect); Ministerul Sănătății al Republicii Serbia şi Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, ONCOGEN.

Bugetul, din proiect, ce revine Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa este de circa 2,7 milioane euro.

JCS-N.C.