Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – O adevărată bijuterie din punct de vedere arhitectural, Teatrul „Mihai Eminescu“ din Oraviţa trece în prezent printr-o serie de lucrări de restaurare, investiţia ridicându-se la peste 10 milioane de lei!

Construit în anul 1817 după modelul teatrului Burgtheater din Viena, teatrul din Oraviţa este una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, fiind şi prima din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă. Considerat de specialişti o adevărată bijuterie arhitecturală, declarat în 1957 monument istoric, edificiul cultural beneficiază în momentul de faţă de ample lucrări de conservare şi restaurare, cu fonduri europene, investiţia depăşind 10 milioane de lei. Pe lângă reabilitare, teatrul va beneficia şi de dotări interioare, urmând ca la finalul lucrărilor, clădirea să fie redată publicului, precum şi circuitului turistic local, regional şi naţional. Tot în cadrul proiectului de reabilitare este cuprinsă şi amenajarea parcului din faţa teatrului. Recent, primarul oraşului Oraviţa, Dumitru Ursu, împreună cu câţiva aleşi locali au avut o întâlnire cu dirigintele de şantier, precum şi cu reprezentanţii proiectantului, constructorului şi administraţiei locale, pentru a vedea cum decurg lucrările.

„O întâlnire de lucru la care au participant reprezentanți din partea proiectantului, constructorului, ai primăriei, dirigintele de șantier, primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu, și consilieri locali a avut loc pe șantierul Teatrului «Mihai Eminescu», acolo unde sunt în derulare lucrările de restaurare care vor pune din nou în valoare clădirea-bijuterie. Deși implementarea proiectului de conservare, restaurare și dotare a înregistrat întârzieri, mai ales din cauza faptului că intervențiile asupra monumentelor istorice de clasă A, așa cum este clădirea teatrului, necesită avizul Ministerului Culturii, în urma evaluării stadiului lucrărilor, am primit asigurări că acestea vor fi finalizate până la finalul anului. În perioada imediat următoare va fi scoasă la licitație achiziționarea dotărilor interioare ale teatrului, ceea ce înseamnă că suntem tot mai aproape de a reda edificiul publicului, la strălucirea de altădată. De asemenea, pe lângă restaurarea și conservarea Teatrului «Mihai Eminescu», care va fi inclus în circuitul turistic local, regional și național, investiția mai cuprinde și amenajarea parcului din fața teatrului. Valoarea totală a proiectului depășește 10 milioane de lei, fiind asigurată prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5-Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.“, au precizat reprezentanţii Primăriei Oraviţa.

JCS-Nicoleta Moraru