Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Prima reprezentaţie post-COVID-19 va fi pentru copii şi avea loc peste două săptămâni, în curtea Muzeului Banatului Montan!

După ce a pierdut trei luni din stagiunea 2019 – 2020, care ar fi trebuit să se închidă în iunie, Teatrul de Vest a găsit soluţia de a-şi prezenta cea mai nouă premieră într-un spaţiu neconvenţional. A încheiat un parteneriat cu Muzeul Banatului Montan, managerul Flavius Bozu îmbrăţişând ideea de a pune la dispoziţie curtea instituţiei pentru un număr, totuşi, restrâns de locuri, astfel încât măsurile de distanţare socială impuse de autorităţi să fie respectate întocmai. Intrarea în sezonul estival chiar favorizează spectacolele în aer liber, multe teatre din ţară reluându-şi reprezentaţiile în tot felul de spaţii neconvenţionale. Primul spectacol al acestui parteneriat este dedicat copiilor care, cu siguranţă, se vor bucura să vadă „Cei trei purceluşi“ în regia lui Dan Ţopa.

Ar fi o avanpremieră la noul tip de spectacol în aer liber adoptat de Teatrul de Vest, managerul Florin Gabriel Ionescu fiind preocupat în special de premiera la „O noapte furtunoasă“ de Caragiale, la care s-a muncit în această primăvară online, pe platforma Zoom, şi pe care vrea s-o prezinte, în sfârşit, reşiţenilor pentru a încheia stagiunea aşa cum se cuvine: „Am vorbit cu scenograful şi cu regizorul, a precizat Ionescu, ca să adaptăm decorul pentru afară, care deja e gata, iar premiera o vom da pe 3 iulie, la Muzeul Banatului Montan, în curtea muzeului. Repetiţiile le facem în teatru, regizorul a împărţit pe scene, avem noroc că 70 – 80 la sută din piesă se joacă în scene cu câte două-trei personaje. Deci, actorii repetă pe scenă, câte doi-trei, cu măşti, li s-a făcut şi instructajul de protecţie şi au început repetiţiile la scenă. În 3 iulie sperăm să fie vreme frumoasă şi să putem da premiera în aer liber, în curtea muzeului. Încă nu ştim exact câte scaune vom amplasa pentru spectatori, fiindcă încă nu le avem fizic, dar eu sper că vom aşeza aproximativ 50 de scaune. Totuşi, până nu le punem acolo nu ne putem da seama“.

Referitor la bilete, managerul Teatrului de Vest a spus că situaţia financiară nu permite ca intrarea să fie liberă, cum au procedat unele teatre: „Sigur vom da bilete, locurile sunt limitate, dar am dat spectacole gratuite online, în perioada stării de urgenţă, acum nu ne mai permitem. Noi am pierdut un festival, cel pentru copii, la care ar fi trebuit să avem încasări, am pierdut deplasări, pentru că aveam două deplasări de făcut în perioada restricţiilor, va trebui să recuperăm. Nu ştiu nici dacă vom putea să facem festivalul în toamnă, sunt în discuţii cu teatrele din ţară, dacă putem să-l amânăm, cumva, până în octombrie sau noiembrie, de fapt amândouă, şi cel pentru copii şi cel pentru adulţi. N-aş vrea să sărim peste ele, mai ales că anul acesta bugetul a fost mai mic, nu doar noi, toate teatrele. Aşadar, nu ne mai permitem să dăm spectacole gratuite, mai ales pentru adulţi, poate pentru copii“.

Managerul teatrului a mai spus că înainte de premieră, cel mai probabil în 21 iunie 2020, de la ora 11.00, se va juca „Cei trei purceluşi“, tot în curtea muzeului, fiindcă şi cei trei purceluşi şi lupul au măştile respectivelor animale. Tot legat de premiera la „O noapte furtunoasă“, Ionescu a specificat că aceasta va fi precedată de o miniexpoziţie Caragiale: „În afară de parteneriatul cu Muzeul Banatului Montan, care ne pune la dispoziţie şi spaţiul de joc, colaborăm şi cu Biblioteca Judeţeană Paul Iorgovici Caraş-Severin. Vom organiza o miniexpoziţie Caragiale în foaierul muzeului, cu afişe, cărţi ş.a, şi abia după aceea se va coborî la spectacol, după ce se întunecă, deci pe la ora 21.00 sau 21.30 chiar“.

Iubitorii teatrului vor avea, aşadar, ocazia să-i reîntâlnească pe actorii reşiţeni într-o premieră de colecţie, jucând în aer liber, în curtea Muzeului Banatului Montan, iar dacă şi vremea va fi favorabilă, nu „furtunoasă“, poate un cer înstelat de vară, atunci, cu siguranţă „totul va fi bine“!

JCS-Alexandra Gorghiu