REŞIŢA – Recent au fost jurizate lucrările trimise, în perioada următoare cea mai bună piesă urmând să fie montată pe scena teatrului reşiţean!
Proiectul cultural „Reşiţa-500“ dedicat aniversării în acest an a 250 de ani de industrie la Reşiţa începe să prindă contur. Este vorba de proiectul co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), câştigat de Teatrul de Vest şi Asociaţia Ţais. O primă etapă a fost concursul de dramaturgie SF sub genericul „Cum vezi viitorul“, care a avut termen limită de trimitere a lucrărilor săptămâna trecută, în 15 septembrie 2021. Din cele cinci lucrări primite, în urma jurizării au fost selectate două. Juriul a fost format din criticul de teatru Irina Zlotea, managerul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, Clara Maria Constantin, managerul Teatrului de Vest Reșița, Florin Gabriel Ionescu și președintele Asociației Țais și coordonatorul proiectului „Reșița-500“, Denisse Moise. Tema concursului a fost un exerciţiu de imaginaţie prin Reşiţa anului 2271, adică exact peste alţi 250 de ani, când Reşiţa ar aniversa 500 de ani de la aprinderea focului la primele două furnale „Josephus“ şi „Franciscus“, momentul în care satul Reşiţa, pe atunci, avea să ia drumul industrializării.
Cei care au impresionat juriul sunt Remus Octavian Câmpean, statistician stabilit în Cluj-Napoca şi Rareş Andrei Adam din Făurei, dramaturg. Piesa care va fi montată pe scena Teatrului de Vest este „AMKA“, semnată de Remus Octavian Câmpean. Autorul are acronimul literar ROC, e născut la Botoşani, în 22 ianuarie 1974 şi e stabilit la Cluj-Napoca, unde profesează meseria de statistician. Poet, prozator şi dramaturg, a debutat ca poet în 2001 cu volumul de poezii „Stări și Călătorii“, Ed. Viața Creștină, iar ca prozator, în 2018 cu romanul „Abandon“, Ed. Eikon. În 2019 îi apare volumul de poezii „Dezghețul luminii“, tot la Ed. Eikon. În același an a coordonat antologia de poezie „Polifonii pe luciu de oglindă“, publicată la Editura Școala Ardeleană. În anul 2020 publică teatru-basm pentru copii „Durdulucă în Strămoșia Blajinilor“, Ed. Libris (piesă montată radiofonic de Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca și difuzată de Radio România Cluj în 2021). În 2021 a coordonat (alături de Luminița Rusu) antologia „Declarație pe proprie răspundere. Cenaclul UBB în pandemie“, Ed. Școala Ardeleană, volum în care a publicat piesa de teatru scurt „Autoportret contre-jour”. A publicat poezie în revistele Steaua şi Literomania, iar proză în Hyperion și Tribuna. Cartea de vizită a autorului e completată cu premiul III la concursul național de literatură „Ioan Slavici”, secțiunea roman (octombrie, 2020).
Celălalt text câştigător este „Străinii“ de Rareş Andrei Adam, ambele texte urmând să fie publicate de Biblioteca Judeţeană în volumul „Cum vezi viitorul? – Reşiţa-500“. În plus, piesa „Străinii“ va fi prezentată sub forma unui spectacol-lectură în cadrul lansării volumului. Despre Rareş Andrei Adam precizăm că e născut la Făurei, judeţul Brăila, în 7 septembrie 1988, a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Dramaturg și coordonator al trupei de adolescenți „Unicornii“ din Făurei, este în prezent autorul a două producții teatrale independente în București: „Mersul Trenurilor“ şi „Ludwig Van Bethy“.
JCS-Alexandra Gorghiu