Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta în condiţiile în care toate teatrele din ţară au avut de suferit din cauza restricţionării reprezentaţiilor cu public în sala de spectacole!

Managerul Teatrului de Vest Reşiţa, Florin Gabriel Ionescu, a prezentat presei zilele trecute un bilanţ al activităţii instituţiei pe anul 2020, care a fost un an greu pentru întreaga omenire, pandemia afectând şi sectorul cultural: „A fost un an atipic, cu pandemie, dar am reuşit să ne realizăm programul normal, am scos şapte premiere, respectiv patru pentru adulţi, două pentru copii şi una de dans. De asemenea, am avut două festivaluri, e vorba de festivalul din 1 – 5 septembrie, de dans contemporan stradal şi festivalul «Lumea poveştilor», a III-a ediţie a festivalului nostru pentru copii, care s-a desfăşurat anul acesta la Caransebeş, datorită faptului că în Reşiţa se depăşise coeficientul de infectare de 3 la mia de locuitori. A fost o alegere fericită, pentru că am descoperit la Caransebeş un public nou, foarte avid, înfometat de teatru, au fost familii care au venit la fiecare din cele 16 reprezentaţii. A fost un festival care s-a ţinut pe parcursul a trei weekend-uri, au fost şapte zile, opt trupe de teatru, 16 spectacole. Festivalul a avut loc în parteneriat cu Casa de Cultură «George Suru», directorul acesteia, Ioan Cojocariu, fiind un bun partener, astfel că după festival am fost amândoi foarte încântaţi de rezultat, de reacţiile publicului. Tocmai de aceea, am hotărât ca împreună să încercăm să dezvoltăm pe viitor o stagiune permanentă la Caransebeş, asta însemnând să ne dorim să putem juca acolo în fiecare seară de joi un spectacol pentru adulţi şi în fiecare sâmbătă dimineaţa un spectacol pentru copii“.

Referitor la participările trupei reşiţene de teatru la festivalurile din ţară, Ionescu a specificat că anul acesta s-au primit invitaţii pentru şapte festivaluri, din care doar patru au fost onorate: „Am fost la «Wonder Puck» la Cluj-Napoca, la «Inside Out» la Deva, la «Merlin» din Timişoara şi, foarte important, pentru prima oară în istoria teatrului reşiţean am fost selectaţi la Festivalul Dramaturgiei Româneşti (n.r. FEST-FDR) tot la Timişoara, unde teatrul nostru a jucat într-o companie absolut selectă. Datorită pandemiei s-au suspendat festivalurile de la Ploieşti, Baia Mare şi cel internaţional de la Teatrul Naţional Chişinău. La anul, fiindcă invitaţiile au rămas valabile, vom merge şi la aceste festivaluri“.

Ca majoritatea teatrelor din ţară, Teatrul de Vest s-a adaptat vremurilor şi a performat în sistemul online, astfel că filmările integrale ale unor piese s-au dovedit extrem de binevenite în noile condiţii: „Deşi a fost pandemie, am realizat încasări de 100.000 de lei, din biletele vândute şi participarea la festivalul pentru copii. În perioada stării de urgenţă, fiindcă nu aveam voie să jucăm pe scenă, noi am ieşit online cu opt spectacole, am distribuit patru spectacole pentru copii şi patru pentru adulţi, care au totalizat 33.500 de vizualizări, deci cred că este absolut onorant pentru teatru, într-un oraş cu o populaţie de 84.000 locuitori. Aşadar, deşi a fost pandemie, teatrul reşiţean a performat“, a concluzionat managerul Teatrului de Vest.

JCS-Alexandra Gorghiu