Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Reșița se vrea o rampă de lansare pentru scenografi și regizori aflați la început de drum. În acest sens, recent a fost semnat un parteneriat între Teatrul de Vest și universitate!

Parteneriatul, ale cărui demersuri au demarat încă de la finele anului trecut, a fost agreat de la bun început atât de Centrul UBB de la Reșița, cât și de partea de la Cluj, însă a mai durat până la obținerea semnăturilor. Conform managerului Gabriel Ionescu, în cadrul parteneriatului, teatrul reșițean oferă scena și toată logistica ei pentru ca tineri absolvenți de scenografie sau regie la Cluj să-și poată realiza aici examenele de licență sau master. Concret, teatrul pune totul la dispoziția studentului, iar el realizează o premieră. Aceasta se constituie în examen pentru el, respectiv într-o nouă producție pentru repertoriul teatrului.

„Pentru noi, asta înseamnă un spectacol care rămâne la noi și cu care ajutăm un tânăr la început de drum. Lucru care mi se pare foarte important și la care m-am gândit de mult, pentru că îmi doresc ca tineri scenografi sau regizori să debuteze la Reșița. Ulterior, și-ar putea dori să revină la Reșița. Dacă nu se va întâmpla așa, vor spune tot timpul că au debutat la Reșița”, afirmă Gabriel Ionescu.

Spectacolele din repertoriul scenei reșițene au început să fie apreciate la festivaluri importante din țară. Acest demers vine după ce, conform lui Gabriel Ionescu, teatrul din Reșița a închegat o trupă de actori tineri invidiată în țară. „Am avut la Reșița ca regizor un director de teatru de la Târgoviște. Acesta mi-a spus că acum avem cea mai bună trupă de tineri. Nu știu dacă e 100% așa pentru că recent am văzut «Opera de trei parale» a Teatrului Excelsior, cu 20 de actori în distribuție, și am rămas mască. E un spectacol extraordinar pe care sper să-l aducem la Reșița”, a dezvăluit managerul teatrului reșițean.

De altfel, cu spectacolul „AMKA”, Teatrul de Vest a fost selectat pentru a participa la Festivalul Alternativ de Teatru de la Baia Mare. Este doar una dintre producțiile recente în care actorii își demonstrează clasa și al doilea spectacol cu care teatrul reșițean este selectat să participe la festivalul amintit, după „Scene bizare după Urmuz”, pus în scenă de Mihaela Panainte. „Știam că nu va fi un spectacol pentru publicul reșițean, dar am avut încasări mari cu el când am mers la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara. Este unul dintre festivalurile de top din țară la care am participat după o selecție foarte dură de care s-a ocupat Oana Borș de la «Teatrul azi», revistă care, în viitorul număr, va scrie despre ultimele două premiere ale noastre”, a mai arătat Ionescu.

Pentru la toamnă, la teatrul reșițean se vrea reluarea festivalului demarat în 2019. În opinia managerului, atunci a fost un eveniment extraordinar pentru o primă ediție a unui festival concurs cu trei critici foarte importanți în juriu: Florica Ichim, Irina Zlotea și Doru Mareș, fost secretar de stat în Ministerul Culturii. Ionescu a discutat deja cu Romeo Dunca și Marius Isac, președintele respectiv vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), dar și la Institutul Cultural Român (ICR). La CJ a găsit multă înțelegere, iar ICR și-ar putea aduce aportul financiar pentru ca Reșița să aibă din nou un festival concurs. Lucru considerat important de Gabriel Ionescu, întrucât un asemenea festival aduce în oraș timp de nouă zile trei critici de teatru renumiți, fiecare teatru speră să obțină un premiu, iar câștigătorii își vor pune în vitrină premiul obținut la Reșița.

În perioada următoare, în județ se va desfășura a cincea ediție a festivalului de teatru pentru copii „Lumea poveștilor”, al cărui program este definitivat zilele acestea. Inedit este faptul că Teatrul „Ariel” din Râmnicu Vâlcea va veni cu un spectacol pentru copii, pe care-l va juca dimineața, dar și cu spectacolul pentru adulți „Cele trei grații”, pe care-l va juca seara. Cel mai probabil, acest spectacol se va juca într-o zi de joi, zi în care de regulă teatrul reșițean joacă spectacole pentru adulți.

JCS-Ionel Ivașcu