Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Birul care arde conductele de utilități ce trec pe sub drumurile județene – pornind în cel mai fericit caz de la 240 de lei pe an – a trebuit votat la pachet cu toate taxele de la Direcția de Drumuri Județene. De ce? Pentru că altfel ar fi rămas paralizată încasarea tuturor taxelor direcției!

Subiectul completării taxelor speciale – aprobate anul trecut  – cu cele aferente drumurilor județene a ridicat probleme în administrativul cărășean. Cum sunt aceste taxe? La nivelul anilor precedenți. Numai că nu au fost aprobate odată cu celelalte din cauza unor probleme organizatorice de la nivelul Direcției de Drumuri Județene. Numai că, întrucât nu au fost aprobate, ele nu se mai pot încasa. Așa s-a ajuns ca proiectul cu taxele aferente DJ-urilor să fie dezbătut de consilieri, după ce ele au fost în transparență, la fel cum au fost și celelalte taxe.

Consilierul Lucian Voina a ridicat întrebarea dacă autoritățile locale cu proiecte pe PNRR au scutire de taxe la drumuri. A fost însă lămurit repede, pentru că proiectul prevede deja această facilitate. În schimb, consilierul Ioan Crina a remarcat un aspect ceva mai usturător, inclusiv pentru operatorul de apă al județului: „Am ridicat problema vizavi de plata subtraversărilor de conducte. Deci, la un drum pietruit, o conductă de Ø 100 milimetri, e de 2 lei pe metrul liniar, pe lună. Dom`le, la o subtraversare să zicem așa de 10 metri, cu ampriză cu tot, plătește 20 de lei pe lună, înmulțit cu 12 luni, sunt 240 de lei pe an. Păi atâta e și conducta. Ce face, o plătește în fiecare an? Întreb, că bănuiesc că trece pe acolo ceva de utilitate. Mie taxele astea mi se par mari, nu mai vorbesc de alea care sunt de-a lungul drumului, în ampriză.“

S-a ridicat întrebarea dacă respectivul punct ar putea fi amendat sau amânat, însă ar fi fost imposibil, întrucât proiectul a fost în transparență, iar orice eventual amendament trebuie să urmeze aceeași procedură. Consilierul Ioan Cojocariu a concluzionat că, întrucât „proiectul a fost și în transparență, consider că cei care au fost interesați au ridicat probleme“. Șeful județului a cerut lămuriri conducerii DDJ despre „taxa destul de piperată“, aflând astfel că aceasta e așa de ani de zile, din 2006. „Poate că nu sunt situații din astea și omul a dat, poate că n-am încasat. N-a făcut nimeni până acuma asta. (…) Poate n-au fost interesați până acum, poate nu am urmărit noi. Dar acum dacă o dăm, putem să o completăm.“, a completat Crina, care a declarat că se va abține de la vot.

Șeful județului i-a dat dreptate consilierului Crina, replicând: „De ce n-ați întrebat până acuma? Că e din 2006. Sigur e o anomalie să plătești 240 de lei pe an. Deci vă dați seama, dle Crina, abia la finalul mandatului meu o să puneți toate întrebările pe care trebuia să le puneți la finalul mandatului dvs trecut. Eu zic că, dacă din 2006 a funcționat, deși e o anomalie pe care nu o înțeleg nici eu, o putem corecta. Dar nu putem acum, fiind în transparență. O dăm acum și putem să propunem modificarea să stea în transparență în ședința din iulie. Trebuie aprobată, pentru că trebuie să încasăm taxele!“

Până la urmă, taxele de la drumuri au primit girul consilierilor prezenți, cu 26 de voturi „pentru“ și două abțineri.

JCS-A.M.