Ţara Almăjului îşi dezvăluie problemele - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – O vizită de lucru a fost făcută în Ţara Almăjului de preşedintele Consiliului Judeţean Romeo Dunca, însoţit de medicul Paul Purea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean. Printre obiectivele avute în vizor s-au numărat spitalul din Bozovici, Căminul de bătrâni din incinta Mănăstirii „Ţara Almăjului“ şi lucrările la Drumul Judeţean Gârbovăţ – Şopotu Vechi – Dalboşeţ – Lăpuşnicu Mare!

Primul obiectiv vizitat în Ţara Almăjului a fost spitalul din Bozovici, secţie exterioară a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa.

„Probleme, probleme, probleme… Primarul din Bozovici, Adrian Stoicu, a exprimat, în legătură cu edificiul de sănătate almăjan, închis cu circa 10 ani în urmă, tot ce ar trebui intreprins pentru a da din nou eficienţa de altădată a spitalului – astăzi centru local de urgenţe şi sevicii de asistenţă de sănătate, limitate la câteva specialităţi. De moment: rezolvarea imediată a problemei privitoare la centrala termică şi achiziţionarea unui aparat Roentgen. Se pare că cele două probleme urgente sunt deja pe cale de a fi rezolvate cât mai curând. Au fost vizitate Mănăstirea «Ţara Almăjului» şi Căminul de bătrâni găsit în incinta edificiului duhovnicesc, ctitorii fiinţate şi trăitoare prin grija extraordinarului spirit din Ortodoxia almăjană, preotul profesor dr. Petrică Zamela. Probleme stringente de rezolvat: curentul electric şi asfaltarea drumului de acces la mănăstire“, relatează Paul Purea.

Potrivit acestuia, la Primăria Dalboşeţ, în prezenţa noului primar Florin Curiţa si a vicelui Iosif Velcotă, în fapt a intregului colectiv administrativ (inclusiv secretarul comunei, Iosif Imbrea) s-a discutat în principal despre finalizarea modernizării drumului judeţean Gârbovăţ – Şopotu Vechi – Dalboşeţ – Lăpuşnicu Mare, început cu un an în urmă dar neterminat de vechea administraţie judeţeană.

„Promisiunea actualului şef al CJ este că, în funcţie de condiţiile meteorologice, drumul va fi finalizat cu celeritate. Asta pentru a evita deteriorarea completă a ceea ce deja a fost început cu un an în urmă. La Şopotu Vechi, am vizitat muzeul sătesc, de certă şi inestimabilă valoare istorică, realizat printr-o muncă neobosită, de peste 40 de ani, de către profesorul Gheorghe Rancu. Dl Romeo Dunca – încântat, mai ales surprins de varietatea pieselor şi documentelor găsite în muzeu – şi-a exprimat dorinţa de a se reîntoarce într-o vizită mai de durată, dar şi de a căuta o posibilitate şi cale legală de a ajuta, în măura posibilităţilor, şi pecuniar, asemenea demersuri «vorbitoare» de istorie locală. La drumul Prilipeţ-Eftimie Murgu se lucrează deja intens. Aici s-au purtat discuţii cu primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Otiman, în vederea finalizării cât mai rapide a lucrării. În periplul almăjean, am fost însoţiţi şi de noul primar ales al comunei Bănia, Alexandru Albu“, a încheiat Paul Purea.

JCS-Antoniu Mocanu