REŞIŢA – Expoziţia-eveniment care încheie actualul sezon expoziţional poate fi vizitată, la Muzeul Banatului Montan, până în 10 ianuarie 2024!
Muzeul Banatului Montan a găzduit recent vernisajul expoziţiei de pictură mult amănată şi, în consecinţă, mult aşteptată, a familiei Matiaş. De-a lungul timpului, lucrări ale celor patru Matiaş au fost accesibile publicului în expoziţii personale sau de grup, dar niciodată reunite într-una comună. Întrucât, în general, asemenea expoziţii sunt extrem de rare, nici sintagma „expoziţie de familie“ nu este tocmai una consacrată. Cât despre un asemenea precedent, cel puţin la Reşiţa, nu avem cunoştinţă.
Introducerea în „lumea familiei“ i-a aparţinut gazdei, managerul MBM, Livia Magina, pentru care expoziţia „Natura. Fereastră către suflet“ reprezintă o demonstraţie de identitate a celor două generaţii de pictori, de artişti. Preşedintele UAP, filiala Reşiţa, Ion Bobeică, şi-a amintit despre prima întâlnire cu „prima generaţie“, care a avut loc cândva în anii ‘70, când a venit la Reşiţa prin repartiţie, ca scenograf la Teatrul de Stat, înainte ca Maria şi Francisc să se căsătorească. Dintre copiii lor, Dolores şi Rafael, doar acesta din urmă s-a îndreptat către studiul artelor plastice, formând în prezent, împreună cu soţia Diana, cea de „a doua generaţie“ şi familie de pictori prezentă cu lucrări în expoziţie.
Două generaţii diferite sub aspect biologic, diferite dar complementare ca exprimare în lumina istoriei artei, aşa cum a reliefat criticul de artă Ada Cruceanu, care au în comun bucuria de privi cu atenţie natura, de a o interpreta şi reda. Această bucurie, transferată pe pânze, se regăseşte distinct în peisajul clasic din picturile semnate de Francisc şi Maria Matiaş şi din peisajul gestual abstract din lucrările lui Rafael şi Diana Matiaş. Pentru ei, împreună, dincolo de tehnica diferită a abordării şi exprimării, „Natura este oglinda în care sufletul nostru descoperă frumuseţea pură şi adevărul autentic. Natura devine o călătorie a a reînnoirii şi regăsirii, o fereastră prin care sufletul nostru contemplă misterul vieţii.“
O profesiune de credinţă a familiei la care a aderat fără doar şi poate (chiar dacă nu se exprimă pe tărâmul artelor vizuale) şi Dolores Matiaş, care a completat cu un moment liric „tabloul Matiaş“, recitând poeme dintr-un (viitor) volum mult amânat şi, în consecinţă, mult aşteptat.
JCS-Walter Fleck