REŞIŢA – Chiar dacă între pâine, lemn şi deşeuri nu prea pare a fi nicio legătură, există însă un numitor comun: munca la negru… Zece persoane au fost depistate, în decursul lunii mai, muncind fără forme legale de angajare, fapt pentru care firmele în cauză, opt la număr, au fost amendate în total cu 100.000 de lei. Angajatorii care au recurs la munca la negru activează în domeniul panificaţiei, în construcţii, expoatări forestiere, comerţ şi colectarea selectivă a deşeurilor.
Inspectorii cărăşeni de muncă au derulat, în luna mai, 182 de controale, 102 dintre ele vizând relaţiile de muncă, iar 80 – securitatea şi sănătatea în muncă, amenzile contravenţionale aplicate în urma lor totalizând 159.500 de lei. Au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 100.000 de lei pentru munca la negru, 8 angajatori cu domenii de activitate: panificaţie, construcţii, exploatări forestiere, comerţ, colectare-selectare deşeuri. Inspectorii de muncă au depistat la aceştia zece persoane care nu aveau întocmite forme legale de angajare.
În domeniul relaţiilor de muncă, amenzile au cumulat 122.500 de lei, în acest cadru o pondere covârşitoare având munca la negru. Restul de 22.500 de lei au fost aplicate pentru nerespectarea repausului săptămânal şi a salariului minim pe economie, pentru faptul că foile colective de prezenţă nu conţineau evidenţa reală a orelor de lucru efectuate, pentru neacordarea sporului pentru munca de noapte, pentru completarea eronată în Revisal sau pentru neconformarea la măsurile impuse de inspectorii de muncă în cadrul controalelor anterioare.
În cazul securităţii şi sănătăţii în muncă, amenzile au urcat la un total de 37.000 de lei, în principal pentru nereguli vizavi de munca la înălţime, protejarea împotriva electrocutării, măsurile de prim ajutor, purtarea echipamentului individual de protecție, instruirea muncitorilor, lipsa controalelor medicale la angajare sau periodice etc. Inspectorii ITM au dispus 297 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor şi vor urmări modul de îndeplinire a acestora.
Tot în luna mai, au fost raportate la ITM şapte accidente soldate cu tot atâtea cazuri de incapacitate temporară de muncă. „Din aplicaţia electronică REVISAL, gestionată de Inspecţia Muncii, la angajatorii din judeţ figurează 53.815 de salariaţi activi şi 59.815 de contracte individuale de muncă în derulare, dintre care 52.540 pe perioadă nedeterminată, iar 7.275 pe perioadă determinată“, ne mai informează ITM. În afara acestora, mai sunt în evidenţă 488 de zilieri, în luna mai fiind înregistrate şapte contracte colective de muncă şi două acte adiţionale de prelungire sau de modificare a unora existente.