Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – ONG–urile de mediu speră în înfiinţarea ANAP, în subordinea căreia să funcţioneze parcurile naţionale.

Ultima jumătate a săptămânii a fost rezervată întâlnirilor de lucru găzduite de către ministerul Mediului pe tema ariilor protejate, după ce presiunea organizaţiilor de mediu dus la unele modificări ale legislaţiei în pe acest segment. Potrivit organizaţiilor respective, România este poate singura țară din Uniunea Europeană în care administrarea ariilor protejate este haotică, incoerentă, nefinanțată într-un cuvânt nefuncțională.

„Din această cauză, în ultimii zece ani, am pierdut numeroase zone naturale valoroase, au fost exploatate păduri virgine și seculare, au fost degradate sute de peșteri, au fost devalizate situri arheologice. Tot în acești ani au fost cheltuiți peste 250 milioane de euro de la Uniunea Europeană fără să vedem un progres semnificativ în teren și în societate“, ne-a declarat Bogdan Bădescu, preşedintele Asociaţiei Speologice Exploratorii. Orice turist aflat în drum prin ţară poate observa, din păcate foarte des, că aşa-zisele investiţii în infrastructura de profil din ariile protejate nu e foarte vizibilă sau, dacă e vizibilă, nu-şi găseşte locul în ansablu.

Ce-i drept, câteva planuri de management cu eficiență îndoielnică, o serie de panouri de informare, un centru de vizitare și câteva trasee turistice prost marcate reprezintă „succesul dezastrului“ dacă facem comparație cu alte țări unde infrastructura turistică este dezvoltată iar parcurile naționale reprezintă factorul determinant al dezvoltării locale. În acest moment România se pregătește pentru un nou ciclu de finanțare și, în lipsa unui plan închegat la nivel național, greșeala s-ar putea repeta.

„Marea problemă nu este că vom cheltui aiurea alți bani, ci că nu ne vom ajuta deloc dezvoltarea cu banii în mână. Asociația Speologică Exploratorii solicită de câțiva ani înființarea de către guvern a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, instituție care să administreze corect și coerent toate ariile protejate de interes național și european, inclusiv parcurile naționale și naturale. Numai o instituție guvernamentală poate fi garantul aplicării legilor în mod corect. Orice imixtiune a agenților economici, regii autonome, societăți comerciale în administrarea unei arii protejate atrage după sine deturnarea de la scopul legal de conservare, în interes economic părtinitor. Am convingerea că efortul bugetar al funcționării instituției va fi mic în comparație cu beneficiile aduse societății și mediului natural“, a mai adăugat Bădescu.

Aşa cum am mai amintit în paginile JCS, în planul ministerului de resort se regăseşte înfiinţarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP). În cel mai bun caz, și parcurile naționale vor trece în administrația instituției nou-create, iar cele trei aflate pe teritoriul judeţului nostru ar fi gestionate în alt mod.