VALEA ALMĂJULUI – La intrarea în satul Moceriș, în inima Văii Almăjului, o gospodărie neobișnuită atrage tot mai mulți curioși: aici, Nelu Goanță crește struți, unii ajungând chiar și la 2,5 metri înălțime!
Ceea ce a început ca un simplu hobby s-a transformat într-un adevărat punct de atracție pentru turiștii care vizitează Banatul Montan. În apropiere se află obiective turistice spectaculoase precum morile de apă de la Rudăria, Cascada Moceriș, Cheile Nerei sau Lacul Dracului, iar oprirea la gospodăria cu struți din Moceriș oferă o experiență inedită, în special pentru familiile cu copii. „Am început acum șase ani, mai mult din nostalgie.“, povestește Nelu Goanță, care adaugă: „Am copilărit în zonă și am vrut să fac ceva legat de sat, care să-mi aducă aproape rădăcinile. Nu pot spune că e o fermă, nu e activitate comercială în adevăratul sens – e o gospodărie în care cresc struți cum alții cresc găini. Doar că păsările mele sunt ceva mai mari.“
Struții atrag vizitatori de toate vârstele, mai ales datorită aspectului lor impunător, comportamentului curios și ouălor gigantice – unele cântărind și 1,9 kilograme: „Vin mulți copii, sunt fascinați. Am avut chiar și grupuri organizate din Timișoara. Se uită, se minunează… și pleacă cu zâmbetul pe buze.“
Totuși, creșterea struților nu e deloc ușoară: „Cea mai mare provocare este reproducerea – incubația este extrem de delicată. Sunt păsări sensibile, mai ales în prima lună. Am pierdut mulți în primul an. Acum am câteva familii de reproducere și un incubator.“
Gospodăria nu este încă un business, deși Nelu Goanță recunoaște că în viitor ar putea deveni unul. „Momentan nu vând carne sau ouă în mod constant. Mai cumpără oamenii un ou, din curiozitate. Ce m-ar tenta este să fac săpunuri și creme din grăsimea de struț – e foarte fină. Am strâns 14 kilograme de grăsime de la unul singur.“
Întrebat despre sprijinul pentru astfel de inițiative în zonele montane, Goanță e sincer: „Agricultura alternativă ar putea fi o soluție de viitor pentru Valea Almăjului, dar lipsa de sprijin real, infrastructura slabă și birocrația îngreunează lucrurile. Dacă s-ar construi, de exemplu, un depozit frigorific pentru fructe, s-ar încuraja pomicultura. Așa, e greu!“
Deocamdată, gospodăria cu struți din Moceriș rămâne un exemplu viu de pasiune, perseverență și legătură cu rădăcinile satului. Iar pentru turiști, o surpriză de proporții – la propriu și la figurat.
JCS-Denis Dutca
FOTO: Banatul Montan