Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Stațiunea de pe Valea Cernei a găzduit, la finalul săptămânii trecute, cea de a XV-a ediție a Festivalului Răchiei din Banat, într-un context de promovare complexă a stațiunii.

„Faptul că firma Petzl, care este liderul organizatoric al Festivalului de Escaladă este prezentă aici cu peste 700 de sportivi, din 15 țări, a prilejuit și această organizare, această compunere. Aici a avut loc și Festivalul Comunităților Etnice din Caraș- Severin, apoi o altă acțiune, pe care am promovat-o împreună cu Autoritatea Națională pentru Turism, și anume Ziua Turismului Activ. La modul natural, reușim să alăturăm și Festivalul Răchiei din Banat, o manifestare consacrată și care pune în valoare o resursă de tradiție, răchia de Banat, dar și una, în egală măsură, economică”, a afirmat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde.

Acesta a sugerat, în discursul său, că răchia din Banat ar trebui îmbuteliată, convins fiind că vor fi câteva branduri în Caraș- Severin care vor putea fi valorificate pe întreaga piață din România, dar și din afara ei.

În opinia președintelui CJ, Sorin Frunzăverde, Festivalul Răchiei de Banat nu face altceva, de 15 ani, decât să încerce să ajute la promovarea acestui produs autentic românesc, un produs natural. Au participat circa 35 de producători de răchie. „Așa cum am discutat cu reprezentanții firmei Petzl, dacă vor găsi oportun acest lucru, să organizăm în stațiunea Băile Herculane, câte o manifestare de acest gen, internațională, în fiecare an, indiferent dacă este vorba de Campionatul internațional de escaladă sau un festival de mountain-bike”, a precizat Sorin Frunzăverde. Turiștii prezenți în Băile Herculane au putut admira costumele populare, muzica și dansurile specifice etnicilor din Caraș-Severin, în cadrul Festivalului Comunităților Etnice din Banat, manifestare ajunsă la cea de-a XIV-a ediție, la care au participat ucraineni, sârbi, romi, croați și germani. „Aici, în Banat, a fost dintotdeauna înțelegere între toate etniile. Am fost un exemplu de multietnicitate și multiculturalitare, având în vedere că trăim, în bună-înțelegere, aproape 20 de etnii”, a declarat Gheorghe Țunea, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

Au fost apreciate meseriile tradiționale – producătorii de curele și opinci din piele, sculptorii de icoane ori ceramica de Horezu.