Caraş-Severin, Romania

BREBU NOU – În weekend, la Văliug, Gărâna şi Trei Ape a fost plin de turişti, mulţi dintre ei veniţi de la sute de kilometri distanţă.

Când visăm la concediul de vară, gândul ne zboară inevitabil la relaxare şi distracţie, la apa şi nisipul auriu al mării, la răcoarea nopţilor sub clar de lună şi la focul de tabără din faţa cortului. Cu excepţia nisipului, pe toate acestea le găsim în staţiunile de la poalele Semenicului, care, în această perioadă, sunt mai pline ca oricând. Indiferent pentru care din cele trei locaţii veţi opta, Văliug – Crivaia, Gărâna sau Trei Ape, aerul curat şi răcoros de munte vă va face să uitaţi de grijile cotidiene şi de stresul de la birou.

Turişti din toate colţurile ţării

Temperaturile caniculare de la finele săptămânii i-au scos pe reşiţeni din case. Mulţi au căutat răcoarea muntelui, aşa că până la Văliug, sâmbătă şi duminică, s-a circulat mai mult în coloană. Spre orele prânzului, la pontoanele din faţa lacului Gozna abia dacă aveai unde arunca un ac. Drumul a fost mult mai prietenos cu cei care şi-au continuat călătoria înspre Gărâna şi Trei Ape. Spre deosebire de anii trecuţi, când îţi rupeai maşina în gropile din asfalt, acum, carosabilul arată impecabil. Pe unele tronsoane se mai lucrează încă, dar acest lucru nu vă va întârzia din drum.

Până la Trei Ape, traseul este încântător, aşa cum a fost întotdeauna. De-o parte şi de alta a drumului e plin de corturi. Descoperim un turism civilizat, poate şi pentru că, faţă de alţi ani, acum, din loc în loc, găsim toalete ecologice, tomberoane pentru gunoi, şi suficiente locuri pentru campare. La Gărâna, găsim aceeaşi aglomeraţie ca la Văliug.

Ne strecurăm cu greu printre sutele de maşini, parcate de-o parte şi de alta a drumului. La fel de greu găseşti şi un loc de cazare căci, la pensiunile din zonă, camerele au fost rezervate din timp. Ne continuăm însă drumul spre Trei Ape. Odată ajunşi aici, descoperim aceeaşi atmosferă plăcută de vacanţă. Cât vezi cu ochii, numai corturi, vetre de foc pe care sfârâie mititeii şi cârnăciorii, în timp ce berea stă la rece în pâraiele din apropiere. E plin de timişoreni, de altfel, mulţi dintre ei au afaceri şi case de vacanţă în zonă. Nu sunt puţine nici maşinile cu numere de Arad, Mehedinţi sau Dolj, lucru îmbucurător pentru turismul de la poalele muntelui Semenic, ce pare că se dezmorţeşte de la un an la altul. „Suntem din Drobeta Turnu Severin şi ne aflăm pentru prima dată la Trei Ape. Stăm la cort nu doar pentru că este mai ieftin, ci şi pentru că familia mea practică acest tip de turism din totdeauna. Mai stăm încă trei zile, şi, cu siguranţă, vom reveni, pentru că ne simţim foarte bine”, ne-a spus un turist.

Iubitorii sporturilor nautice pot închiria de aici bărci şi hidrobiciclete sau pot practica diverse activităţi de agrement. Cei care-şi doresc să aibă parte şi de puţină adrenalină, pot practica flyboarding-ul (o placă dotată cu clăpari, pusă în mişcare de un jet puternic de apă ce vine printr-un furtun şi este pompat de motorul unui skijet staţionat pe apă – n.r.). Pentru că lacul Trei Ape este bogat în păstrăvi, pescarii nu se vor plictisi aici, la fel cum nu o vor face nici pasionaţii de enduro. Turiştii mai liniştiţi pot face însă drumeţii prin pădure, fără teama că s-ar putea pierde, căci traseele sunt bine marcate. Părăsim staţiunea la lăsarea serii, cu gândul de a reveni aici cât mai curând.

Roxana Bălan Nafiru