Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Recrutarea pe merit este doar o prevedere a Cartei Europene a autonomiei locale. Angajaţii din administraţie cunosc foarte bine această realitate pe care o simt pe cardul de salariu. În 2010, Statul părea că vrea să le facă dreptate, introducând un nou sistem de salarizare.

Conform Legii 330/2009, angajaţii din administraţia publică ar fi trebuit să realizeze salarii care să nu fie mai mici decât cele din decembrie 2009. Dar, când să se aplice legea, au apărut situaţii contrare, pe care legiuitorul a încercat să le rezolve permiţând aplicarea unui spor compensatoriu. Aceste aspecte au fost punctate de Marian Apostol, preşedintele C.N.S. Cartel ALFA Caraş-Severin.

Atunci s-a făcut o greşeală care a venit ca urmare a unor consultări cu instituţiile de control din judeţ. Pentru că salariile din ianuarie 2010 erau mai mici, au adăugat un spor, denumit spor de dispozitiv, pe care ulterior Curtea de Conturi (CC) l-a declarat ilegal şi l-a imputat salariaţilor. Iată cum salariile ajung sub cele din decembrie 2009. De cele mai multe ori, salariaţii au fost salvaţi de o hotărâre de guvern care viza ştergerea debitelor imputate de CC”, a explicat Apostol. În viitorul apropiat, Cartel ALFA va pune umărul la remediarea situaţiei.

CC a efectuat controale în mai multe judeţe ale ţării. Conform acestora, în unele judeţe, angajaţii din administraţie au încasat legal anumite drepturi salariale în vreme ce, în altele, aceste drepturi au fost considerate ilegale numai pentru că erau denumite diferit. Este şi cazul judeţului nostru, unde oamenii şi-au primit sporul pe care acum trebuie să-l restituie.

În opinia lui Apostol, posibile soluţi ar fi repararea momentului 2009 sau o nouă hotărâre de guvern, care să-i ierte încă o dată pe salariaţii din administraţie. „Vom înainta o adresă Prefecturii CS pe care o rugăm să ia legătura cu CC care, dacă se va dovedi la fel de rigidă, avem pregătită o altă adresă către parlamentarii de Caraş-Severin pentru a iniţia un proiect de lege care să vizeze ştergerea acestor debite”, mai spune liderul Cartel ALFA.

Ovidiu Almăjan, şeful Direcţiei Patrimoniu a CL Reşiţa, crede că cel mai mic salariu net din administraţie ar trebui să fie de 1.600 lei. „Dacă mă uit la veniturile nete ale colegilor mei, de 800-900 lei, mă întreb cum pot trăi acei oameni. De aceea îmi pun problema de a găsi soluţii legale că niciunul dintre colegii mei să nu aibă un salariu net mai mic de patru cifre”, declară Almăjan.

Conform acestuia, majoritatea muncitorilor care lucrează ca şi personal contractual în instituţiile statului au un salariu minim pe economie, neexistând diferenţe între muncitori calificaţi şi necalificaţi. „E firesc să ne dorim colegi competenţi, dar fiecare are o anumită valoare şi-şi doreşte ca recompensa să fie pe măsură. Dar în administraţie publică nu se întâmplă aşa, iar oamenii de calitate merg în mediul privat”, încheie şeful de la Patrimoniu.