CARAȘ-SEVERIN – După îndelungi dezbateri pe tema plângerii care precedă acțiunea în contencios administrativ, banii întorși în județ din impozitele cărășenilor se vor scurge tot în vistieriile primăriilor social-democrate!
Ședința extraordinară a Consiliului Județean de vineri, 15 martie, a pus din nou pe tapet problema împărțelii banilor către primării, orchestrată de PSD. A fost luată în discuție plângerea prealabilă formulată de consilierii liberali Mircea Teodorescu și Șerban Vuia, împreună cu Primăria Băuțar. Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, i-a invitat pe aleșii de stânga la un moment de cugetare: „V-aș ruga aici să vă gândiți bine, să analizați și aș face un apel să resetăm. E momentul să anulăm acea hotărâre de consiliu care este obiectul unei cereri de suspendare care se va judeca cât de curând, unei cereri de anulare, care și asta se va judeca, va dura un pic. Și să nu ne trezim în varianta în care instanța va admite această cerere de suspendare, cu banii respectivi blocați cam până când se va judeca cererea de anulare. Și să ne trezim undeva prin iunie-septembrie, cu banii blocați, bani de care au atâta de mare nevoie primăriile noastre, egal de unde sunt și ce coloratură politică au.“
Șeful județului a făcut apel „să închidem odată cu motivele astea care inițiază atâtea scandaluri, atâtea discuții, atâta timp pierdut. Uitați, consum de timp, de energie, haideți să dăm un exemplu de normalitate și să îndreptăm într-un fel lucrurile. Dacă veți admite această plângere și vom desființa hotărârea nepotrivită, putem face la ședința ordinară următoare propunerea pe care am făcut-o inițial, acea care e destul de echitabilă, în care Reșița are 5 milioane, Caransebeș 2,5 milioane, primăriile care au mai mult de 1.500 de locuitori – 360.000, iar cele care au sub 1.500 de locuitori – 310.000. Închidem subiectul ăsta, ne vedem de treabă și intrăm într-o normalitate și discutăm orice lucru de aici încolo, în folosul unui echilibru și al unei normalități care e dorită și așteptată de cetățeni. Vă rog frumos să vă gândiți la asta, suntem sătui toți, obosiți de circ, de plângeri, de reclamații, de emisiuni, dă-le-ncolo. Pasul acesta ar fi începutul unei schimbări în bine, cetățenii județului nostru au nevoie de efortul tuturor în a găsi soluții constructive. Nu le place cearta.“
Indiferent dacă le place sau nu cearta cetățenilor, atmosfera de calm și invitația la contemplare a fost înțepată de glasul consilierului Gabriela Stuparu, căreia nu i-a plăcut deloc invitația la normalitate a lui Dunca, simțindu-se șantajată de faptul că acesta a apelat la justiție – din care și doamna a făcut parte. Totuși, din punct de vedere legal, intentarea unui proces nu înseamnă șantaj, nici măcar amenințare, dar șeful județului a evitat s-o contreze. „Dacă mai era în funcție doamna, probabil mă și condamna!“, a declarat, ulterior, Dunca.
A urmat secretarul general al județului, Darian Ciobanu, care, în stilul său caracteristic, a ținut o întreagă polologhie despre (im)posibila revocare a hotărârii împărțelii. Liberalul Mircea Teodorescu a tranșat lucrurile: „Noi să supunem la vot! Și ulterior instanța va decide soarta acestui act administrativ.“
Așa cum era de așteptat, pătura social-democrată care a pus stăpânire pe fotoliile de la județ a învins, menținând împărțeala de sub bagheta lui Crina. Adică „a rămas tot așa, să vedem ce zice instanța, dacă îl va suspenda sau nu“, după cum a încheiat Dunca.
JCS-A.M.