Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De curând, administraţia locală şi-a dat acordul în ceea ce priveşte o intenţie a grupului CEZ România de a amplasa 54 de panouri fotovoltaice la unitatea de învăţământ reşiţeană!

Prin programele de eficienţă energetică, CEZ România doreşte să facă un pas important în schimbarea viitorului comunităţii şi să vină astfel în sprijinul sistemului educaţional din municipiul Reşiţa. Aşadar, Grupul CEZ România intenţionează să realizeze din fonduri proprii o investiţie pe termen lung, mai exact este vorba despre o centrală fotovoltaică al cărei cost se ridică la 15.000 de euro, subliniindu-se faptul că, după finalizarea investiţiei, aceasta va trece în administrarea directă a Primăriei Reşiţa, printr-o formă de sponsorizare.

Centrala fotovoltaică va avea o putere de 15 kW şi va fi amplasată pe corpul principal de clădire al Colegiului Economic al Banatului Montan din municipiul de pe Bârzava. Ca detalii tehnice, aflăm din referatul de specialitate faptul că puterea instalată a unui panou este de 285 W, numărul de panouri care formează kitul fotovoltaic fiind de 54 de bucăţi. Fiecare panou va avea o greutate de 18 kg, deci ca o estimare a kitului fotovoltaic, 972 de kg urmează să fie amplasate pe o suprafaţă de circa 100 mp, cu posibilităţi de montaj pe acoperişul clădirilor existente în incinta unităţii şcolare.

Acest demers a primit recent acordul aleşilor locali, iniţiativa suportată integral de grupul CEZ România, cu facilitatea Fundaţiei Progress, făcând parte dintr-un proiect mai amplu care promovează beneficiile solare şi creşte gradul de protecţie al mediului înconjurător. Aşadar, Colegiul Economic al Banatului Montan va beneficia de energie verde, economisindu-se bani care pot fi folosiţi, de ce nu, în alte proiecte educaţionale ale unităţii de învăţământ.

JCS-Nicoleta Moraru