Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Dunca: „Prima condiție ca să poți să faci, trebuie să crezi că poți să faci! Eu cred că spitalul se poate face și o să-l facem!“

Cu toate că se aduc, cu mari eforturi, îmbunătățiri punctuale și pe alocuri chiar schimbări majore modului în care se prezintă și în care decurg lucrurile la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, acestea rămân totuși „niște cârpeli“ în raport cu ceea ce ar trebui, rezolvarea constând în construirea unui spital nou. Dacă la finele lunii ianuarie prefectul Ioan Dragomir, reprezentantul Guvernului în județ, își manifesta scepticismul, astfel: „Cu toţii ne dorim un spital nou. Din păcate cred va mai dura mult, ca să nu zic că va mai curge multă apă pe râurile din judeţ până se realizează acest spital. Sperăm să se realizeze la un moment dat.“, în schimb președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, s-a arătat, deunăzi, nu doar optimist, ci chiar încrezător că acesta va fi construit. „Prima condiție ca să poți să faci: trebuie să crezi că poți să faci! Eu cred că spitalul se poate face și o să-l facem! El reprezintă rezolvarea sănătății județului. În rest, sunt niște cârpeli, încercări de a îmbunătăți. Iată, la Staționarul II, anumite saloane arată deja altfel, dar fluxurile sunt nepotrivite. Nu mai vorbim de Staționarul III, unde încă mai urcăm pacienții pe scări cu targa!“, a declarat acesta în cadrul conferinței de presă de la SJUR, susținută alături de managerul Călin Mircea Laza.

„Cu actualul spital ne descurcăm până apare cel nou. Până atunci încercăm să dăm o față umană serviciilor noastre. Un spital nou se construiește în maxim 3 ani dacă sunt bani și merge totul strună, iar de pe la un an și jumătate începi achizițiile pentru aparatură.“, a precizat Laza.

„O lucrare, ca să meargă repede, trebuie începută bine, trebuie un proiect corect și banii necesari, iar licitațiile să fie câștigate de cei care știu să muncească și nu de cei care vin s-o lungească. Vom găsi bani pentru spitalul nou!“, a adăugat Dunca.

Costurile implementării proiectului erau estimate, în toamnă, la circa 614 milioane lei, noul spital cu o capacitate de circa 500 de paturi urmând a fi construit pe un teren de aproape 5,9 hectare, pe malul Bârzavei, în proximitatea pasajului rutier care leagă zona Triaj de cartierul Govândari.

Romeo Dunca a anunțat, totodată, că managerului SJUR i-a fost prelungit mandatul cu încă unul, de șase luni. „Rămâne, și am să vorbesc cu domnul Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație, să inițiem concursul. Poate avem norocul să se înscrie și domnul Laza și să rămânem cu el aici, definitiv. Ar fi un câștig pentru județ și pentru spital.“, a conchis președintele CJ.

JCS-Walter Fleck