Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cauzele sunt nerealizarea contractului cu CJAS și raportarea deficitară spre Ministerul Sănătății. Asta arată analiza pe care noul manager al spitalului, Călin Laza, a realizat-o asupra activității spitalului în primele cinci luni ale acestui an, concluziile fiind prezentate consilierilor județeni în ședința de miercuri!

„Pe partea de spitalizare, contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a fost de 22,2 milioane lei, suma realizată de spital a fost de 19,8 milioane lei, iar suma facturată a fost de 17,2 milioane lei. Diferența dintre suma realizată și cea facturată vine din faptul că au fost fișe nevalidate de CJAS. O altă problemă majoră a fost că spitalul a avut raportare deficitară către Ministerul Sănătății în ce privește activitatea de la Urgențe. S-a muncit, au fost oferite servicii, dar acestea n-au fost raportate. Iar situația cea mai mare și mai problematică este că, pe fonduri europene, nu s-a știut completa cererile de rambursare. Acum avem arierate noi, deși aparatura medicală e în spital din noiembrie. Ca dotare, spitalul este vechi, dar vom încerca să facem activitatea noastră cât mai bună pentru pacienți.”, a încheiat Laza. Prezentarea sa se pare că nu a fost considerată importantă de unii consilieri. Scriem asta deoarece, deşi erau live pe Facebook, asta nu i-a împiedicat să sfideze cele prezentate, de parcă nu ar fi vorba despre sănătatea oamenilor.

Președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, e convins că analiza lui Călin Laza va descoperi și alte probleme la spital. „Să ai 1.200 de fișe nevalidate din motive ușor de corectat, adică n-a pus medicul ștampila, nu-s completate corect sau nu le-ai trimis la termen, denotă o slabă administrare trecută. Se poate întâmpla să ai 200 de fișe eronate într-o lună dar, dacă se întâmplă și luna următoare, e un mare minus. În privința răspunsului care trebuia dat ministerului încă din luna noiembrie, noi n-am făcut niciun document pentru a ne cere banii. Ne-am bucurat că banii sunt acolo și-i vom încasa dar, din noiembrie, n-am făcut nimic în acest sens!”, a încheiat Romeo Dunca.

JCS-Ionel Ivașcu