Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Acesta ar putea fi subtitlul expoziţiei de pictură „Parfum de primăvară“ vernisată zilele trecute.

Vernisajul expoziţiei semnată de artistul plastic Felicia Traleş a umplut galeria Agora aproape până la refuz, la eveniment venind nu doar prietenii şi rudele pictoriţei, ci şi colegi de breaslă, artişti plastici din Reşiţa şi oameni de cultură. Revenirea acasă, în România, a pictoriţei a fost un bun prilej pentru iubitorii artei să-i admire câmpurile cu flori, lucrate cu multă migală pe pânze de mari dimensiuni.

Născută în satul olarului Ionică Stepan, la Biniş, pictoriţa a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Reşiţa, la clasa Floricăi Zamfira, este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Reşiţa din anul 1999, a Asociației Artistes Peintres Independants Ariègeois Franţa din anul 2000 şi a Landscape Artists International SUA din 2007. Trăieşte exclusiv din arta sa, tablourile sale fiind vândute prin galerii prestigioase de artă din Europa, mai ales din Paris, la preţuri, care pentru noi, românii de rând sunt aproape imposibil de achiziţionat. Stabilită temporar în Germania, ea locuieşte în Portugalia de câţiva ani, lucrările sale fiind foarte bine cotate de critica de specialitate şi apreciate de publicul iubitor de artă. A avut numeroase expoziţii personale, participând şi la saloanele şi expoziţiile de grup. Televiziunea portugheză a realizat un reportaj cu pictoriţa cărăşeancă, temele pe care le abordează fiind peisajul şi florile. Mii de flori de câmp răsar luminoase din pânzele ei, Felicia Traleş Carlos axându-se, aşa cum remarca Ion Bobeică la vernisaj, pe o anumită direcţie, fără să alunece spre orientări exotice: „Am văzut pictori care au sărit de la figurativ la abstract, de la abstract la altceva, fără să aibă o cursivitate. Felicia s-a axat pe această direcţie a figurativului, un impresionism în care a crezut, şlefuindu-şi în permanenţă această direcţie“, a subliniat pictorul Ion Bobeică, preşedintele filialei Reşiţa a UAPR.

Plăcut surprins de tablourile de pe simezele Galeriei Agora, criticul Adrian Stepan a spus că avem de-a face cu o expoziţie deosebită: „Nu oricine îşi poate permite ca folosind o suprafaţă mare, să te întâmpine nu cu o floare mare, ci cu mii de flori. Aruncând o privire de sinteză asupra expoziţiei, m-am gândit să-i propun subtitlul de „Speranţă şi bucurie“. Asta pentru că ea reuşeşte la modul foarte frumos să exprime prin culoare ceea ce poartă mai frumos şi mai ascuns. Sunt suprafeţe mari şi-ţi trebuie nu curaj, îţi trebuie măiestrie ca să reuşeşti să îmbogăţeşti o pânză de 1m/70 cm de aşa manieră, încât să nu-ţi vină să-ţi ridici ochii de la ea. Fiecare lucrare din această expoziţie este, în sine, o poveste. Domină, undeva, speranţa din albastru, dar şi bucuria din galben, dar şi chemarea la viaţă a câte unei pete roşii. Ea reuşeşte cu măiestrie şi curaj să încânte privirea, ştiind că frumosul nu este niciodată acolo unde te uiţi, pentru că frumosul stă în ochii celui care priveşte şi depinde de măsura în care ştie să privească şi să descifreze ce se află în spatele culorii şi în spatele unui decupaj, aparent ghilotinat care, de fapt, nu este lipsit de viaţă, nu este tăiat, dimpotrivă, este dovada că izbucneşte din pământ şi susţine cerul“.

Expoziţia va rămâne deschisă pe parcursul lunii aprilie, iar lucrările pot fi achiziţionate.