Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – De multe ori, aș lua colțuri din diverse locuri ale județului și le-aș duce în marile galerii ale lumii! 

În amonte de Cascada Bigăr, pe versantul drept al Văii Miniș, se află o altă cascadă minunată: Cascada Cârșa sau Kirscha. Este vizibilă pentru oricine merge spre Bozovici, de pe șoseaua DN 58. Debitul acesteia  depinde mai mult de regimul precipitațiilor decât de substratul calcaros din zonă. Prin perioadele secetoase, apa care se prăvălește de pe tuful calcaros seacă sau poate avea debit atât de mic încât trece neobservată. Însă acum, în aceste prime zile ale lui ianuarie, cascada are un debit bogat, iar apele ce se prăvălesc elegant în Miniș par trimise de munte să spună povești oamenilor.

Îmi place să pictez, așa ca hobby, și iubesc tablourile. Rar am fost tentată să fur colţuri din natură şi să le înghesui în culori acrilice. Însă oricât aş fi vrut zilele acestea să pictez Cascada Cârșa nu aş fi reuşit. Aş putea oare vreodată să concurez cu măiestria penelului naturii? Nebunia apelor ce izvorăsc din stâncă, semeția lianelor verzi și în această perioadă ce parcă le veghează de pe celălalt mal, oglinda Minișului ce se unește cu perdeaua cascadei, furia sau liniştea cerului, toate aceste lucruri minunate au un farmec sălbatic ce nu va putea fi niciodată reprodus cu adevărat pe pânză, hârtie sau portativ, nici măcar de cel mai talentat artist. Așa că dacă aveți drum spre Bozovici, căutați cascada ce vă poate picta ziua cu splendoarea ei…

Un la fel de superb spectacol oferă în aceste zile și cascada Beușnița, din amonte de lacul Ochiul Beului, cea mai mare dintre cascadele formate pe Valea Beușniței. Ploile abundente au dat năvală și au făcut din Beușnița, încă o dată, un loc ce-ți taie respirația, care merită admirat în liniște.

JCS-Nina Curița

FOTO: Caon/Mihaela Humelnicu