Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta oferă, după cum spune deputatul Jaro Marșalic, un proiect de lege trecut prin Camera Deputaților, ca și cameră decizională, care înăsprește pedepsele pentru actele de violență!

Documentul prevede înăsprirea pedepselor pentru infracțiunile comise cu violență și urmărește să descurajeze comportamentele reprobabile, după cum explică liberalul cărășean. Proiectul a fost inițiat de premier, alături de ministrul de Interne, pornind de la ideea că este o datorie a aleșilor să asigure cadrul necesar pentru situațiile în care cetățenii au nevoie de protecție reală în fața actelor de violență.

Este vorba despre o modificare a Codului Penal, iar noile reglementări vin ca un răspuns la intensificarea incidentelor care aduc atingere integrității fizice a persoanelor și vin să protejeze suplimentar categoriile cele mai vulnerabile. Potrivit oficialului, „modificările își propun să îi sancționeze mai dur pe cei care folosesc violența și să garanteze un spațiu mai sigur pentru copiii și familiile noastre“.

Cu titlu exemplificativ, pedepsele prevăzute pentru loviri sau alte acte de violență care produc leziuni au fost majorate cu o treime. Au fost crescute și pedepsele pentru faptele de agresiune îndreptate împotriva judecătorilor, procurorilor, polițiștilor, militarilor și a personalului silvic, în cazul cărora pedepsele au fost majorate cu jumătate. Vor fi pedepsiți mai aspru participanții la încăierări, amenințările și atingerile grave aduse, în public, demnității persoanelor, tulburarea ordinii și liniștii publice, cele comise cu violență sau de către o persoană care are asupra sa o armă de foc.

JCS-T.K.