Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – „Glasul roților de tren“ nu se va mai auzi în gara din Băile Herculane. Începând de azi, acorduri din celebrul vals „Souvenir de Herkulesbad“ încântă călătorii! 

Celebrul vals al lui Jacob Pazeller, devenit de foarte puţin timp imnul oraşului Băile Herculane în urma deciziei luată de administraţia locală, poate fi auzit de acum şi în istorica gară din staţiune. Un scurt fragment muzical din valsul „Souvenir de Herkulesbad“ va anunţa toate plecările şi sosirile trenurilor, călătorii care tranzitează localitatea putând auzi acordurile muzicale ale celei de-a 124 creaţii a lui Jacob Pazeller.

Administraţia locală din Băile Herculane consideră acest aspect un foarte bun prilej de promovare a staţiunii de pe Valea Cernei. Ideea este una remarcabilă, având în vedere că minunatul vals răsună într-o clădire care datează din 1878, construită în stil baroc vienez, după o idee a unui membru din familia imperială. Pe exterior, cupola gării este acoperită cu țiglă în mai multe culori, alcătuind figuri geometrice unice, iar la interior este împodobită cu reprezentări din mitologia romană, dintre care se detașează legendarul erou Hercules. Specialiştii o consideră una dintre cele mai frumoase gări din ţară, unică poate în Europa, în care a poposit de altfel şi trenul Orient Expres.

CFR a scos la licitație studiul de fezabilitate pentru modernizarea stației din Herculane, procedurile aflându-se în derulare. Documentația ar trebui finalizată până la începutul lunii septembrie.

JCS-N.M.

Foto: Banatul Montan