Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta a fost declaraţia preşedintelui CJ legată de condiţiile UE pentru protecţia mediului.

La manifestarea organizată de Garda de Mediu în clădirea din zona centrală a municipiului de pe Bârzava au participat conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin – preşedintele Sorin Frunzăverde şi vicepreşedinţii Ionesie Ghiorghioni şi Ilie Iova, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Mediu – Horia Irimia, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, precum şi ai altor instituţii din judeţ.

„Comisariatul judeţean îşi deschide noi porţi spre dialogul comunitar şi instituţional, în noul sediu de pe str. I.L. Caragiale, la numărul 16. Pentru marcarea Zilei Mediului, vom participa, împreună cu APM la acţiuni pe raza municipiului Reşiţa, iar mâine (azi – n.r.) vom continua acţiunile atât în Reşiţa cât şi la Oţelu Roşu“, a deschis festivitatea primul comisar al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Corina Pascotă.

Ziua Mediului o sărbătorim fără un festivism aparte. Protecţia mediului s-a făcut în UE nu de la respectarea draconică a regulilor, ci prin finanţarea acelor investiţii care să permită colectarea deşeurilor şi urmărirea strictă a poluării. România a semnat capitolul de mediu din tratatul de aderare în genunchi, în dorinţa de a marca politic intrarea în UE“, a precizat Sorin Frunzăverde.

Referitor la realismul necesar chiar într-o zi specială, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin a adăugat: „Ne-am asumat lucruri pe care greu le vom realiza şi, mai mult, nu finanţăm infrastructura aferentă unei politici de mediu europene. Finanţăm controlismul, de parcă ar reuşi să facă o ţară, un judeţ sau localităţi curate. Sunt lucruri spuse realist de Ziua Mediului. Lucrurile nu mai pot fi abordate în alt fel, pentru că nicio ţară din UE nu a renegociat tratatul de aderare. Politica de mediu va trebui altfel bugetată. Dacă vom reuşi să descentralizăm accesul la fondurile europene la nivelul viitoarelor regiuni ce vor apărea mai devreme sau mai târziu, vom reuşi să ne apropiem de ceea ce ne-am asumat“. Prezent la întâlnire, Horia Irimia, vicepreşedintele ANPM, a precizat că tinerii sunt mai receptivi la protecţia mediului, cu precădere la colectarea selectivă a deşeurilor.

„În Caraş-Severin s-au accesat foarte mulţi bani pe proiecte legate de protecţia mediului şi, cunoscând situaţia la nivel naţional, aici rata de accesare a fost foarte ridicată, aproape 200 de milioane“, a amintit Irimia. Importanţa Zilei Mediului a fost marcată şi de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, cel care a declarat că „prin goana excesivă pentru bani a unora există riscul unor evenimente care să afecteze calitatea mediului. Este important să venim cu decizii legislative pentru propria noastră sănătate. Trebuie să conlucrăm pentru refacerea a ceea ce a fost distrus. Susţinem activităţile preconizate şi aşteptăm şi alte iniţiative“.

Flavius Rotariu