Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Primarul Caransebeșului, managerul spitalului și directorul de strategii al municipalității au fost zilele trecute în Anglia pentru a discuta cu oameni de afaceri și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe de la Londra despre obținerea unei finanțări pentru construirea unui spital nou!

Felix Borcean a precizat că pentru Caransebeș s-ar preta un spital de 250 de paturi, care ar costa cam 80 de milioane de euro, finanțarea putând veni în urma unui împrumut la o bancă internațională. Pentru asta ar fi nevoie de un angrenaj financiar din care ar trebui să facă parte guvernul de la Londra, o bancă internațională, firma care a construit peste 250 de spitale în lume, consiliul local și guvernul de la București, care ar veni cu o garanție suplimentară, ce ar determina o creștere a gradului de împrumut cu până la 95 la sută.

„A fost o discuție preliminară, ca să înțelegem noi cum ar fi cea mai bună variantă de împrumut. Noi singuri nu am putea să accesăm un astfel de împrumut de această valoare și la aceste dobânzi foarte mici pe care ni le-ar garanta o astfel de asociere. Nu știu dacă punem această idee în practică, pare un vis îndepărtat, dar primul pas pe care trebuie să-l facem e un studiu de fezabilitate (SF), o să-l avem în maxim trei luni, după care o să ne orientăm. Am discutat și cu cei care mi-au propus această variantă, am primit acest contact de la Silviu Hurduzeu, cumva, poate și profitând de conjunctura politică actuală probabil o să mergem mai departe și după SF. Cum va fi acest mai departe, o să vedem, dacă mergem pe această variantă sau prin fonduri proprii și guvernamentale să ajungem la acest vis care pare fantastic acum, dar nu e deloc nerealizabil. Ideea unui spital nou nu iese de pe listă.”,  a explicat edilul Caransebeșului.

Banii pentru SF-ul unui nou spital în Caransebeș au fost prinși în bugetul pe acest an.

JCS-R.M.