Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Din 3 martie, societatea este nesancționabilă, dar guvernanții dovedesc că au mușchii de oțel… topit!

Dosarul care dovedește că societatea e nesancționabilă e dat de colo-colo. Un dosar de care conducerea TMK Artrom s-a apucat încă din 3 martie, dată la care Dimitry Pumpiansky a demisionat, cesionând acțiunile sale. Ulterior, s-a constituit un nou consiliu de administrație al TMK Artrom din care fac parte doar cetățeni români. Simultan, dosarul în cauză fost trimis la ANAF, de unde s-a primit răspuns că trebuia trimis la Ministerul de Externe. Aici, dosarul a fost primit dar trebuia aviz și de la Banca Națională, deoarece băncile-mamă din afara României au decis ca filialele lor din România să blocheze conturile TMK-ului. Ori asta nu e în regulă din punct de vedere legal, pentru că mai întâi trebuia un aviz de la Ministerele Economiei și Finanțelor și un ok de la BNR. Abia ulterior conturile TMK puteau fi blocate. „Băncile care au impus sancțiunile au luat o măsură abuzivă, pe care nimeni n-o înțelege, politicienii o comentează, dar nu rezolvă problema. De aceea, noi nu am ieșit în stradă, ci am fost scoși în stradă de cei care trebuiau să rezolve problemele, deoarece am făcut toate demersurile conform legii dialogului social”, a spus Iosif Ciuciuc, președintele Sindicatului „Vatra”, în fața angajaților adunați la poarta combinatului.

Mai trebuie spus că documentele și argumentațiile din dosarul întocmit de conducerea TKM Artrom sunt similare cu cele înaintate în Cehia. Acolo s-a luat o decizie în 36 de ore, în România însă decizia trenează. Nu pentru că n-ar fi legal acest demers, ci pentru că, în opinia lui Marian Apostol, președinte Carltel Alfa Caraș-Severin, guvernanților noștri le e frică de justificările pe care trebuie să le dea. Însă acestea sunt foarte clare, deoarece pot fi similare celor folosite în Cehia.

Cehia poate, România nu

La noi a fost nevoie ca sindicaliștii de la Reșița și Slatina să discute cu ministrul Muncii, Marius Budăi. S-a întâmplat vinerea trecută, când Budăi promitea că, în primă fază, va încearcă se deblocheze conturile pentru plata salariilor și, ulterior, acestea să rămână deblocate pentru reluarea activității. Dar și Budăi a discutat cu primul ministru, care a decis constituirea unei comisii interministeriale care să înainteze o soluție pentru ședința de guvern de miercuri. Ședință în urma căreia, în jurul orei 23, ministrul Muncii a trimis un mesaj prin care spunea că are un semnal că lucrurile se vor rezolva până la sfârșitul săptămânii.

Însă, cum experiența a arătat că, la noi, lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, liderii sindicali îndeamnă la unitate și la continuarea protestelor. Mai ales că societății TMK Artrom i se face o mare nedreptate. Idee pe care Marian Apostol o susține cu lista multinaționalelor din Europa care, conform unui articol recent din „Economia”, își continuă activitatea în Rusia. În vreme ce TMK Artrom n-a livrat vreodată produse în Rusia și nici nu s-a aprovizionat de acolo. A avut doar un acționar rus, care a venit în urma unui proces legal de privatizare. „Acel om a făcut un gest de bun simț atunci când s-a văzut pe lista celor împotriva cărora acționează restricțiile, a cesionat activele către alte persoane”, afirmă Apostol.

Spre București

Liderii sindicali însă se arată încrezători că problemele se vor rezolva. Încrederea e alimentată și de faptul că, în ultimele zile, parlamentarii de Caraș-Severin arată că vor rezolvarea lucrurilor. Asta înseamnă că, la rândul lor, au primit un semnal pozitiv în acest sens. „Majoritatea parlamentarilor din județ cu care am vorbit ne-au spus că este foarte greu. Cum să fie greu de vreme ce în Cehia și Germania, grupul TMK a început să lucreze și să se plătească salariile? Înseamnă că se poate și la noi. Dacă nu, înseamnă că cei care ne conduc sunt trădători de țară și de neam”, afirmă Iancu Muhu, fost lider al Sindicatului „Vatra”.

Astăzi, liderii sindicali le vor prezenta parlamentarilor problema TMK-ului pentru a merge mai departe împreună. Obiectivul este deblocarea conturilor societății deoarece șomajul tehnic e doar o soluție temporară și nemulțumitoare. Apoi ce le mai rămâne oțelarilor de făcut? „Să ne luptăm pentru locurile de muncă și, săptămâna viitoare, să plecăm spre București pentru că acolo se dă ora exactă”, a încheiat Muhu. Din mulțime, se aude aceeași întrebare: „Când ne primim banii?”. Răspunsul e căutat la București prin ministere, comisii, ședințe de guvern. În Cehia a fost mai simplu…

JCS-Ionel Ivașcu