Caraş-Severin, Romania

ŞUŞCA – Clisura Dunării este singurul loc din ţară unde smochinii s-au adaptat. Zona le prieşte chiar dacă, în primii doi ani, pomii trebuie protejaţi. O spune Florin Jeberian, cel care deţine un hectar de teren pe care are o livadă de smochini. Fructele lor au devenit materia primă pentru rachiul natural, dulceaţa şi gemul pe care le produce. Afacerea îi aduce un profit mulţumitor şi se gândeşte chiar să acceseze fonduri europene pentru a o extinde.

Concret, Florin face totul, de la întreţinerea livezii şi recoltarea fructelor până la obţinerea şi valorificarea produselor. Pentru asta, participă la târguri din zona Banatului şi colaborează cu un magazin din Timişoara şi cu câteva pensiuni de pe Clisură. „Cei din Timişoara comandă dulceţuri şi gemuri pe care eu le trimit prin curier. Pensiunile comandă atât dulceţuri şi gemuri, cât şi rachiu”, ne-a spus Florin. Afacerea sa nu se limitează doar la zona Banatului. Produsele sale 100% naturale se vând foarte bine on-line, Florin primind comenzi din toată ţara.

Marea problemă sunt accizele, căci statul îi taxează la fel şi pe cei mari şi pe cei mici, adică 5 euro pentru fiecare litru de alcool produs, indiferent de cât reuşesc să vândă. Florin a discutat cu Valeriu Tabără despre posibilitatea taxării diferite. „S-a vrut să se facă ceva în acest sens, dar totul a picat. Cei de la UE au spus că ar fi concurenţă neloială. Numai că producătorii de acolo sunt subvenţionaţi de stat. Iar marii producători de la noi au spus că se simt discriminaţi”, îşi aminteşte Florin.

Chiar şi aşa, profitul său este mulţumitor şi se gândeşte să-şi dezvolte afacerea. Ar avea nevoie de vreo 60.000 de euro cu care să cumpere o linie de uscare pentru smochine şi utilaje de procesare. „Am discutat deja cu specialişti şi pot accesa bani europeni doar ca persoană juridică. Asta înseamnă ca eu să cofinanţez 30% din valoarea viitorului proiect. Nu e uşor, dar pot suporta costurile din propriul buzunar”, şi-a dezvăluit Florin planurile de viitor.